Joinby brengt buurtgenoten bij elkaar

Bas Kremer Jovinga bedacht Joinby, een app om makkelijk nieuwe mensen te ontmoeten
Foto: Eric Westzaan 

Nieuwe mensen dichtbij huis ontmoeten en daarmee op een eenvoudige manier leuke dingen ondernemen; de 36-jarige Bas Kremer Hovinga uit Wittevrouwen liet hiervoor een nieuw platform ontwikkelen: Joinby.

In het nieuws wordt vaak gesproken over eenzame ouderen. Afgelopen zomer kwam via sociale media echter naar voren dat eenzaamheid ook onder jongeren speelt. Onder de hashtags #eenzamejongeren en #maatjegezocht gingen berichten rondom eenzame jongeren viraal.

“Eenzaamheid terugdringen is niet het hoofddoel van Joinby”, aldus Bas. “De app kan interessant zijn voor iedereen die graag nieuwe mensen uit de buurt wil leren kennen en activiteiten wil ondernemen met mensen die dichtbij wonen.”

Bas was altijd al bezig mensen met elkaar in verbinding te laten komen, bij voorkeur via activiteiten. Vroeger bouwde hij websites rondom het zoeken van reisvrienden en het maken en voltooien van een bucketlist. “Gerommel in de marge”, noemt hij nu zijn hobby uit het verleden. Ditmaal heeft hij het serieuzer aangepakt.

Lokaal

In 2018 begonnen de plannen voor het nieuwe platform. In zijn directe omgeving, via vrienden en social media, zocht Bas naar waar de behoefte precies lag. Hij merkte dat er zeker vraag was naar zijn concept, een vraag waarin door bestaande apps en platforms nog niet werd voorzien. “Ik merkte dat het lokale aspect heel belangrijk is. En mensen vinden het prettig om in gemeenschappelijke interesses gelijkgestemden te vinden.” In de pilot, die begin september startte in Utrecht, kunnen mensen zich gratis bij een groep aansluiten rondom een bepaalde activiteit. Wandelen, spelletjes, eetclubs of culturele activiteiten; van alles is mogelijk. In de eerste twee weken meldden zich al meer dan 200 mensen in de app en werden de eerste activiteiten ondernomen. Bas geeft aan dat hij zeker niet ontevreden is met dit animo zo snel na de start. Uiteraard hoopt hij dat het concept zich als een olievlek zal verspreiden.

Wanneer de pilot een succes is, wil hij uitbreiden richting andere steden en bijvoorbeeld de provincie Utrecht. Voor het (door)ontwikkelen van de app werkt Bas met externe ontwikkelaars. Met feedback van de eerste gebruikers probeert hij ook het platform verder door te ontwikkelen. Voor meer informatie: www.joinby.app