In memoriam Henk Toonen

Optocht van mooi getooide wagens, begin jaren vijftig. Op de bok Henk (links) en Jos Toonen.
Foto: Familie Toonen

23 maart 1934 – 14 september 2019

Voor wie de laatste pakweg 20 jaar in Wittevrouwen is komen wonen, is het pand op de hoek van de Gildstraat en de Poortstraat niet meer dan een leegstaande winkel. Degenen die langer in de wijk wonen, herinneren zich op deze plek de sobere groentewinkel van de familie Toonen. Jarenlang werd er groente en fruit verkocht door Henk, Jos en Alie Toonen. In de jaren zeventig namen zij de zaak over van hun vader. Deze had in 1933 de groente- en fruitwinkel van Niemandtsverdriet overgenomen. De winkel groeide uit tot een druk familiebedrijf waarin sprake was milieuvriendelijkheid ‘avant la lettre’: je groenten werden verpakt in een oude krant, wat het kostte werd uitgerekend op een hoekje van diezelfde krant en het wisselgeld kwam uit een la onder de toonbank.

Henk reed, afgewisseld door zijn broer Jos, ’s morgens in alle vroegte naar de veiling om verse groenten en fruit te halen waarna hij samen met Jos en Alie in de winkel stond. De wijkkrant interviewde Henk en Jos in 1991: “Vroeger verkochten we alleen de groenten van het seizoen; met Pasen ‘spinaat’, met Pinksteren bloemkool, in de zomervakantie bonen en in de winter kool en spruiten.” Henk in een interview in 2010: “We hebben mooie jaren gehad, het was een populaire zaak.” Maar direct daarop: “Het koopgedrag veranderde; dat begon met de vrije zaterdag, toen mensen in het weekend naar de camping gingen. En langzaam raakten we steeds meer klanten kwijt aan de supermarkt.” In 2002 stopten ze met de zaak. Hoewel ze al hadden besloten ermee op te houden, gaf het overlijden van Alie in 2002 de doorslag. “Het was mooi geweest.” We zagen Henk daarna vaak op straat, als hij zijn dagelijkse wandelingen en fietstochtjes maakte. Henk was, zoals de priester bij het afscheid zei, ‘een man van weinig woorden’.

Henk werd op zondagmorgen 15 september dood in zijn stoel aangetroffen. Hij is zeer waarschijnlijk in alle rust gestorven. De uitvaartplechtigheid vond plaats op 20 september in Nieuwegein, vele omwonenden van Gild- en Poortstraat waren erbij.

 

Deze rubriek is een plaats voor wijkbewoners die in Wittevrouwen zijn geboren en getogen. Het is een plek voor verhalen en herinneringen.