‘We hadden alles om de hoek’

Riet Dekker (96), zestig jaar in de Bollenhofsestraat
Foto: Eric Westzaan

Al zeker zestig jaar woont ze in Wittevrouwen, in haar huis in de Bollenhofstestraat. Mevrouw Riet Dekker-Uittenhout is inmiddels 96 jaar oud. Geboren in de Otterstraat in een gezin met veertien kinderen. “Het was altijd gezellig druk in huis, we probeerden er een feestje van te maken,” vertelt Riet. “Mijn ouders sliepen beneden in de bedstee en alle kinderen lagen boven bij elkaar op zolder, zo kreeg je nestwarmte.” Inmiddels is ze de laatst levende telg van het grote gezin.

Vlak na de oorlog trouwde ze met Piet. Daarna hebben ze negen jaar bij Piets ouders ingewoond, in de Leliestraat. Dat was heel gewoon in die tijd, vanwege de hoge woningnood. Toen ze eind jaren vijftig van de vorige eeuw naar Wittevrouwen verhuisden, kregen ze voor het eerst een eigen huis. “We waren zo blij met alle ruimte, samen met onze drie zoons.” Piet werd helaas maar 66 jaar oud, waardoor Riet er de laatste dertig jaar alleen woont.

In een zaaltje vlak achter het huis in de Bollenhofsestraat was jarenlang (1954-1972) de Utrechtse Krachtsportvereniging ‘de Halter’ gevestigd. De zoons van Riet sportten hier veel. De vereniging is een begrip in de nationale en internationale worstelwereld, onder meer vanwege de jaren dat Anton Geesink hier worstelde. Een sport die hij later verruilde voor judo. Riet zag hem hier regelmatig.

In de twintigste eeuw was er veel middenstand middenin de wijk. “We hadden alles om de hoek,” blikt Riet terug. De sigarenboer, kruidenier, drogist en natuurlijk alle winkels in de Poortstraat. Tegenwoordig ziet ze nog wel veel kinderen op straat. “Daarnaast letten de mensen in de buurt goed op me, dat geeft een prettig gevoel.”

Zich vervelen heeft Riet nooit gedaan. Zo heeft ze veel van haar kleding zelf gemaakt. Geleerd op de modevakschool én van haar moeder, die ook al kleding maakte voor het hele gezin. Op latere leeftijd kwam ze geregeld in het Dienstencentrum in de Biltstraat. Hier volgde ze allerlei workshops, onder andere een schrijfcursus. Naast haar dagboek, wat ze al jaren bijhoudt, schrijft ze ook veel gedichten en verhalen over Utrecht en haar jeugd.