Kinderachtig

Michelle: “We speuren graag naar de allerleukste spullen.”
Foto: Eric Westzaan

De Biltstraat wordt steeds leuker. In een pand, waar voorheen een van de vele uitzendbureaus was gevestigd die de straat de naam ‘Uitzendboulevard’ gaven, zit sinds eind vorig jaar ‘Kinderachtig’. Op de stoep een hobbelpaard en vrolijke laarsjes, aan de gevel kleurige kinderkleren, in de etalage nostalgisch speelgoed.

Binnen vind je de meeste uiteenlopende spullen: kinderkleding van maat 50 tot 176, schoenen, verkleedkleren, poppenkleertjes, boeken, speelgoed, kraamcadeaus, alles mooi uitgestald in koffers, kastjes, mandjes, zelfs in een antiek kinderbedje. “Alles is te koop,” zegt Michelle, “behalve de flamingo bij de voordeur. Dat is onze mascotte.” Michelle Buffart en haar compagnon Nicole zijn hier neergestreken, nadat ze een jaar lang in de Hardebollenstraat een winkeltje in tweedehands kinderkleding en retro speelgoed hadden gerund. “Die pandjes werden verkocht,” vertelt Michelle, “we moesten vertrekken. Nog diezelfde week kwam dit pand op ons pad en dat zagen we als een buitenkans.”

Michelle en Nicole hebben beiden iets met kinderkleding en speelgoed. “We hebben allebei kinderen en houden van speuren: we gaan graag op zoek naar de allerleukste spullen. Dat is echt onze hobby.” Ook duurzaamheid speelt een rol. “Waarom moet je alles nieuw kopen? Er is zoveel moois te vinden dat hergebruikt kan worden.” De dames zoeken naar unieke of nostalgische spullen, maar er is ook ruimte voor bijvoorbeeld moderne zelfgemaakte sieraden. “Als het maar niet standaard is,” zegt Michelle. Het meeste kopen ze zelf in, soms wordt er ook wel eens iets gebracht. “Dat is prima, maar wij zijn wel kritisch. Wat we zelf niet kunnen gebruiken, gaat naar de kerk waar mensen die niet veel te besteden hebben, speelgoed of kleding mogen uitzoeken.”

Michelle is zelf ooit begonnen in een winkeltje in Oog in Al, waar ze woonaccessoires en zelfgemaakte dingen verkocht, waaronder schilderijen. Die hangen ook in de winkel aan de Biltstraat. Omdat bijna alles tweedehands is, kunnen de prijzen laag blijven. “Hier vind je cadeautjes van 50 cent tot maximaal 20 euro. T-shirtjes vanaf €4,- en jurkjes vanaf €7,50. We hebben veel merkkleding, maar niet alleen maar. Als iets van goede kwaliteit is, kan het in de collectie, die elke drie weken wisselt.”

Kinderachtig, Biltstraat 28. Open dinsdag tot en met zaterdag, wisselende tijden. Er is geen pinautomaat.