Vrijwilligersklusdienst voor kleine klusjes

Wie komt straks het schilderijtje ophangen?
Foto: Eric Westzaan

Stel, je wilt graag een schilderijtje ophangen maar je kunt of durft de keukentrap niet meer op. En je sociale omgeving helpt je wel met het uitlaten van de hond en met de boodschappen, maar daar zit niemand tussen die een beetje handig is met gereedschap. Hoe los je dat dan op? Voor die situaties wil vereniging de Bouwsteiger een vrijwilligersklusdienst opzetten voor de wijk.

Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht (Noordoost) en Incluzio zijn het project ‘Beter thuis’ gestart om te onderzoeken hoe mensen niet alleen langer, maar ook prettiger thuis kunnen wonen. Projectleider Ingrid Horstik ging in gesprek met bewoners in de wijk en ontdekte dat juist de kleine klusjes bij ouderen voor groot ongemak zorgen. “Het vervangen van een slot of een leertje in de kraan, het verhogen van een wasmachine zodat iemand niet meer hoeft te bukken; het zijn klusjes die niet makkelijk zijn op te lossen. Monteurs komen er niet voor of vragen hoge tarieven en ouderen durven niet zomaar iedereen in huis te laten.”

Tijdens zo’n gesprek tipte een wijkbewoner Ingrid over De Bouwsteiger, die via vrijwilligers gereedschap uitleent vanuit de loods op Palmstraat 62A. Ze nam contact op met voorzitter Rob Beffers en hij werd meteen enthousiast. “Iedereen die gereedschap komt lenen vindt het mooi dat er in de wijk zoiets als De Bouwsteiger bestaat. Uitbreiding met een klusdienst past daar heel goed bij.” Wel wil hij graag de doelgroep verbreden; niet alleen voor ouderen, maar ook voor anderen die – tijdelijk – ondersteuning kunnen gebruiken.

Met behulp van een subsidiebijdrage wil de vereniging een kluscoördinator gaan aanstellen, die aan de slag gaat met het werven van klusvrijwilligers en leden die klusjes willen laten doen. De coördinator toetst klusvragen aan de criteria (val je binnen de doelgroep) en zoekt er een passende vrijwilliger bij. Maar hij/zij biedt ook een luisterend oor en verwijst door als de vraag beter door een andere organisatie kan worden opgepakt.

Half februari start De Bouwsteiger met de sollicitatieprocedure voor deze functie. In de loop van 2019 zal de klusdienst langzamerhand vorm gaan krijgen.

 

Meer informatie is te vinden op de website van De Bouwsteiger: www.debouwsteiger.nl