Er is veel veranderd

Mevrouw Rinkel (94) werd geboren in de Zandhofsestraat
Foto: Sietske Gerritsen

Ze staat graag boven op zolder voor het raam, mevrouw Hester Maria Rinkel, om te kijken naar het verkeer in de straat, of ’s avonds naar de sterren. Schuin aan de overkant is de winkel van Koot. De herinneringen komen dan vanzelf. Aan de ouwe Koot, grootvader van Richard, die nog met paard en wagen reed. Zelf sliep ze in het zijkamertje van het huis waar zij nog steeds woont. ’s Ochtends werd je gewekt door hoefgetrappel. Een foto van paard en wagen hangt nog steeds in de winkel.

Vierennegentig is ze nu. Ze werd geboren in de Zandhofsestraat, als tweede van vijf kinderen. Verderop in de straat was een gangetje, met daarachter een kerk. Ze ziet de kerkgangers nog lopen, de dames met hoedjes en lange rokken, helemaal te voet uit Groenekan. Op de terugweg deden de kinderen gauw hun hoedje af. Aan de overkant was apotheek Koert en een slagerij op de hoek.

Met vijf kinderen werd het huis te klein en verhuisde het gezin naar de Griftstraat. Er was een kleuterschooltje, waar nu de Griftkade is. Daar leerde ze matjes vlechten. Toen zij bijna zes was, ging ze naar de lagere school aan de Poortstraat. In dat mooie huis naast de school woonde de bovenmeester, meneer Van Bommel. Als hij jarig was mochten de kinderen uit de zevende klas op visite komen. En er was die keer, dat ze uit de ringen viel. En juffrouw Verheul liet haar eens op haar klasje passen. De tafel van zeven stond op het bord, die heeft ze de kinderen toen maar laten opzeggen. Nu gaat ze nog steeds stemmen in die school.

Vroeger was er ook de Veeartsenijschool in de wijk. Daar kon je niet komen. Het bruggetje over de Biltsche Grift was er nog niet. Maar je kon er wel fijn schaatsen. Er was geen badkamer in huis. Baden deed ze in het badhuis aan de Biltstraat. Daar kreeg ze ook zwemles. Er is veel veranderd. Alleen Koot is er nog. Daar doet ze nog steeds boodschappen. Voor Richard heeft ze veel bewondering. Ze komt er graag.

 

Geboren en getogen
In deze – nieuwe – rubriek laten we wijkbewoners aan het woord die in Wittevrouwen zijn geboren en getogen. Op zoek naar mooie herinneringen, interessante verhalen en belangrijke veranderingen.