Drie diensten per dag

Pastor Gabriel en zijn vrouw Carla
Foto: Eric Westzaan

Sinds een jaar kent onze wijk een nieuwe kerk. Denk niet aan een statig kerkgebouw, maar een strakke en licht ingerichte ruimte in een voormalige maatschappelijke werkplaats aan de Goedestraat. Drie keer per dag word je hier ontvangen door het Braziliaans-Portugese stel Gabriel en Carla.

De vriendelijke, jonge Braziliaanse pastor Gabriel (34) ontvangt je met open armen en een brede lach in zijn kerk aan de Goedestraat op nummer 37. “Iedereen is hier welkom,” zegt hij en dat gevoel geeft hij je ook. Samen met zijn Portugese vrouw Carla (37) runt hij de Utrechtse vestiging van de Universele Kerk van Gods Rijk (UKGR). Het stel ontmoette elkaar in Portugal en woont inmiddels vijf jaar in Nederland. Voordat ze de kerk in Utrecht bemanden waren ze in de Eindhovense UKGR gestationeerd.

Gabriel vertelt enthousiast en vol emotie over de kerk: “Het voelt goed en fijn om mensen steun te bieden.” Persoonlijk heeft hij op jonge leeftijd veel steun van de UKGR gehad, het was dus een logische stap om pastor worden en op uitzending te gaan. Mensen komen met diverse vragen en problemen naar de kerk, de pastor is vooral een luisterend oor en verwijst naar de bijbel voor adviezen. “Menselijke steun heeft grenzen, maar die van God niet,” legt Gabriel uit, “dus de bijbel is altijd leidraad.” Gabriel en Carla halen voldoening uit het contact met mensen en zien hoe mensen veranderen, groeien, zich beter voelen met behulp van het geloof. Maar ze kunnen zich niet te veel gaan hechten aan hun bezoekers of aan Utrecht, want ze leiden het leven van een zendeling: na een poos moeten ze door naar de volgende locatie.

De UKGR, een van de snelst groeiende kerkgemeenschappen ter wereld, was al langer op zoek naar een locatie in Utrecht, als tiende vestiging in Nederland. Al ruim zeven jaar werden in Utrecht driewekelijks diensten gehouden, zoals in de Kargadoor, maar met de plek in de Goedestraat is er dan eindelijk een eigen plek. Een plek die dagelijks open is en waar elke dag drie diensten worden gehouden. Bezoekers komen niet alleen uit Wittevrouwen, maar uit heel Utrecht.