Kunststoel met vaart

Tomasz Vetulani en zijn stoel
Foto: Michel Simons

Door: Michel Simons

Dat je als bewoner invloed kunt hebben op de kunst in de buurt, laten ze zien in onze oostelijke buurwijk, in de Huizingalaan en de Voorveldse polder. Daar vroeg men opnieuw aan kunstenaar en buurtbewoner Tomasz Vetulani om een kunstwerk te ontwerpen.

Het werd: ‘De Stoel’ in de Voorveldse polder. In 2014 maakte Vetulani al de Eendjesbrug langs het fietspad tussen de Bleyenburgstraat en de Huizingalaan. Nu maakte hij weer een opvallend kunstwerk van 10 millimeter dikke, wit gespoten stalen platen, waarin dit keer geen eenden, maar vogels en een gedicht met grote precisie door een laserstraal zijn uitgezaagd. Vetulani kwam begin jaren negentig na zijn opleiding aan de kunstacademie van het Poolse Krakow ‘als liefdesmigrant’ naar Wittevrouwen en is hier altijd in de buurt gebleven. Hij vond dat het een herkenbaar autonoom kunstwerk in de polder moest worden, maar dat je er ook op moet kunnen klimmen. Een beeld in de vorm van een stoel die niet lomp mocht zijn. “Hij heeft vaart gekregen doordat hij niet symmetrisch is en de achterpoten schuin staan.” Zo’ n kunstwerk zet je niet zomaar neer. Vetulani moest zijn plan verdedigen voor de gemeentelijke commissie BING (Beheer Inrichting Gebruik) waarin tien ambtenaren van onder andere de politie en de milieudienst zaten. “Nee, dat vind ik geen bureaucratie. Het is prettig dat er met verschillende ogen naar gekeken wordt. Zo bekijkt de politie of het beeld niet uitnodigt tot vandalisme.” In de achterleuning van de stoel is een strofe uit een gedicht van Fred Penninga opgenomen. “Dat was er het eerst”, zegt Vetulani. “De opdracht van Stichting de Voorveldse Polder was dat het gedicht erin moest zitten.” Dichter Penninga is tevreden over het resultaat. “Het gedicht beschrijft een dag in de polder. Tomasz heeft de eerste strofe gekozen en er iets moois van gemaakt. Ik ben er heel vrolijk van geworden. De laatste regel is inderdaad dubbelzinnig bedoeld. Later in het gedicht komt nog een hand op een warme huidvoor. Ik vind dat wel bij parken en campings horen”, aldus Penninga.

Flarden ochtendnevel trekken traag de polder in
Vogelslag en wiltzangh doen de dag beginnen
Dan valt het eerste zonlicht Utrecht binnen
Op de camping zindert hier en daar een vroege zin