Altijd op zoek naar wijknieuws

Al 31 jaar fietst Nico Holvast door de wijk, op zoek naar nieuwtjes
Foto: Eric Westzaan

 Onderwerpen voor de Wijkkrant; daarvoor moet je bij Nico Holvast zijn. Al meer dan dertig jaar maakt hij deel uit van de redactie van de krant. Begonnen met de lay-out, voorziet hij nu al decennia zijn collega’s van nieuws uit de wijk.

Elke avond stapt Nico op zijn fiets om te kijken of hij iets opvallends ziet in Wittevrouwen. Iets waar hij meer van wil weten. Hoe het zit met die aanlegsteiger bij het oude Anatomiegebouw op het Veeartsenijterrein bijvoorbeeld, opvallende verbouwingen, nieuwtjes over wijkgenoten. Al die onderwerpen neemt hij mee naar de reactievergaderingen van de krant.

In 1987 zocht de Wijkwinkel, waar de Wijkkrant toen nog onder viel, iemand om de lay-out van de krant te doen. “Geschreven stukjes overtypen, hoofdletters wrijven, de krant klaarmaken voor offsetdruk zoals dat toen nog ging. Dat leek mij wel wat. De Wijkkrant was er in die tijd vooral om de mensen te helpen, met informatie over verbouwen, belasting invullen, verpleging bij ziekte, en voor de gastarbeiders in de wijk. Er was toen nog geen internet. Het was bovendien de tijd dat er een doorgaande weg door de wijk gepland werd. Er ging gesloopt worden en dus werd er geen onderhoud meer gepleegd. De wijk verpauperde en mensen kwamen daartegen in opstand. Dat zag je terug in de krant. De Wijkkrant van nu is persoonlijker en historisch informatiever dan in die tijd.”

Verbondenheid

Veranderd in de wijk in de veertig jaar dat hij er woont wel, vindt Nico. Wat hem vooral opvalt, is dat er nog nauwelijks kleine middenstand is. “En de mensen zijn individualistischer tegenwoordig. Bij straatfeesten komt niet iedereen opdagen, mensen lijken zich minder verbonden te voelen.” En verbondenheid met de wijk en de mensen die daar wonen, maakt nou juist dat Nico al zo lang bij de Wijkkrant is.

Bijzonder detail: de van oorsprong socioloog dankte zijn baan als werkplekondersteuner (ICT) bij de Hogeschool Utrecht aan een tip van een redactielid van de krant. Inmiddels is hij twee jaar gepensioneerd, en onder meer druk als amateurarcheoloog bij archeo hotspot Castellum Hogewoerd in Leidsche Rijn. Maar de Wijkkrant verlaten, dat kan hij zich niet voorstellen.