Onz: de nieuwe woonkamer van de wijk

Yvonne (tweede van links) en Inge (tweede van rechts) met het vaste personeel
Foto: Robert den Dekker

Twee vriendinnen, amper horeca-ervaring, starten door middel van crowdfunding een koffietentje op de Biltstraat. Dit klinkt als een perfect recept voor een gemiddelde drama-aflevering van ‘Ik vertrek’, maar niets in minder waar. Onz is inmiddels een paar maanden open en loopt als een trein.

Voor Inge (39) en Yvonne (50) gaat het beter dan ze hadden durven dromen. De twee hebben er ook keihard aan getrokken. Het idee om een koffietentje te beginnen bestond al langer, maar het juiste moment diende zich vorig jaar aan toen Yvonne een nieuwe baan zocht en Inge na een aantal jaar Inges keuken bediend te hebben iets anders wilde. Het pand van de Portugees op de Biltstraat kwam vrij, dit moest het worden! Meteen kwam het eerste obstakel: de bank geeft geen leningen voor nieuwe horeca. De oplossing werd gevonden in crowdfunding, volgens Inge het spannendste wat ze ooit heeft gedaan. Dankzij investeerders van dichtbij en ver weg (tot aan Den Haag toe) werd het bedrag bereikt en kon de gigantische verbouwing beginnen. Een half jaar buffelen, tot diep in de nacht, veel hulp van vrienden en (on)bekenden, veel tegenslag (toch een beetje ‘Ik vertrek’) en de nacht voor de opening met een grote club mensen doorgehaald om alles af te krijgen.

Het resultaat mag er zijn! De twee hebben inmiddels een horecaritme (weinig slaap) te pakken en de taken zijn verdeeld. De vriendinnen blijken elkaar perfect aan te vullen. Er is een handvol personeel in dienst en dat is nodig want bij Onz is het áltijd druk. Het lijkt een woonkamer voor de wijk: van koffiedrinkende huismoeders tot studenten met hun laptop, toeristen en pensionado’s die op een doordeweekse dag gezellig een glas wijn komen drinken. Een fijne sfeer een altijd relaxte jaren 50-muziek op de achtergrond. Je kunt terecht voor koffie, ontbijt, lunch en een eten-wat-de-pot-schaft-avondmaaltijd. Maar probeer vooral Yvonnes inmiddels befaamde witte chocoladecheesecake.

Er zijn veel ideeën voor de toekomst. Activiteiten als speeddaten voor ouderen, singer-songwriteravonden, wandelingen door de wijk met koffie en broodjes, pizzabakken met kinderen. Houd Onz in de gaten!