Guido van den Heuvel, stadsjutter en neodadaïst

‘Krikvogel’

Vogels zie ik in december 2017 bij galerie Waterbolk in de Schoutenstraat van zeer divers pluimage. Bij nadere beschouwing gemaakt van metaal, plastic en hout. Afval voor velen, maar niet voor wijkgenoot Guido van den Heuvel (1954-2017). Hij maakte daarmee assemblages en collages in de stijl van Dada.

“Guido had zo zijn adresjes. Bij de Emmaus en fietsenmakers bijvoorbeeld vond hij dingen die, zoals hij dat noemde, van zichzelf een eigen schoonheid hebben, die van zichzelf al iets zijn,” zegt zijn partner Sietske van Weerden. “Guido vond Dada interessant omdat het een kunststroming was die brak met de kunst die naschilderde. Dada was een reactie op de dreigingen van de eerste wereldoorlog. Kunstenaars wilden daar iets tegenover stellen en gingen de verschrikkingen met gekte te lijf. Met zijn neodadaïstische werk wilde Guido op zijn manier een antwoord geven op Trump, de huidige oorlogen, Syrië, de crisis.”

Van den Heuvel, autodidact en van oorsprong tekstschrijver en journalist, begon zo’n zeven jaar geleden met zelf werken maken. Hij exposeerde in het voorjaar van 2017 voor het eerst in Het Lokaal aan de Jan van Galenstraat. “Guido werkte ook een tijd als cameraman. Het kijken en dingen op een andere manier zien heeft altijd in hem gezeten,” zegt Sietske. En ook Dada had al lang zijn interesse. Hij las er alles over en schreef erover op zijn website Dada2.nl. Daar is ook een deel van zijn eigen werk te bewonderen.

Naast vogels uit verschillende soorten restmateriaal samengesteld, maakte Guido ook objecten die lijken te kunnen bewegen. Of die een suggestie zijn van vervoersmiddelen. Zoals een auto van een plat frisdrankblikje. Maar ook collages waarin hij foto’s die niets met elkaar te maken hebben in een beeld combineert waardoor ze een nieuwe betekenis krijgen. Met veel humor en verwijzingen naar Dada. Sietske: “Vaste patronen ontregelen is wat Guido wilde.”

De expositie in galerie Waterbolk maakte Guido zelf niet meer mee. Hij overleed in augustus 2017. Een flink oeuvre nalatend van tot de verbeelding sprekende werken en, door Sietske samengesteld, een overzichtsboek met prachtige foto’s van zijn werk.

Meer foto’s van Guido en zijn werk:

Guido van den Heuvel