Het goud van Wittevrouwen

Foto: Florien Willems

Al sinds zijn achttiende woont hij in Utrecht maar pas sinds twee jaar hockeyt hij hier, na omzwervingen via SCHC (Bilthoven) en Rotterdam. Bjorn Kellerman (27) speelt in het eerste team van SV Kampong waarmee hij afgelopen seizoen de landstitel in de wacht sleepte. Daarnaast komt hij uit voor het Nederlands hockeyelftal, dat afgelopen maand Europees kampioen werd. Tijd voor een praatje met deze ‘Wittevrouwenaar’ op wie we trots mogen zijn.

Trots, dat zijn ze zeker bij hem in de straat. Na het behalen van goud op het EK werd Kellerman bij thuiskomst door zijn buren verrast: de straat was oranje versierd, vlaggen uitgehangen en zijn voordeur was met gouden slingers behangen. “Een buurvrouw kwam zelfs bloemen brengen en vertellen dat ze alles had gevolgd!” De hockeyer merkt dat het spelletje in Wittevrouwen leeft. “Sinds ik in Utrecht hockey word ik ook steeds vaker op straat herkend, vooral door kinderen. Maar rustig boodschappen doen kan gelukkig nog wel.”

Elf keer per week is Kellerman bezig met hockey. Daarnaast fitnesst hij nog, werkt hij drie dagen, is actief als ambassadeur van Hockeydream Foundation en probeert een sociaal leven te onderhouden. “Topsport is echt hard werken en hockey is niet te vergelijken met voetbal: op je dertigste als het afgelopen is, ben je niet ‘binnen’.” Daarom is Kellerman al bezig met zijn carrière na hockey. Terwijl hij op topniveau sportte rondde hij een opleiding af, nu werkt hij drie dagen in de week als online marketeer. “Gelukkig bij een klein, flexibel bedrijf. In de aanloop naar het EK heb ik drie maanden onbetaald verlof kunnen nemen, want die voorbereiding is niet te combineren met werk. In die zin is hockey wel echt mijn beroep, werken doe ik ernaast.”

Het leuke van tophockey is dat het laagdrempelig is om naar te kijken. In tegenstelling tot een eredivisiewedstrijd van voetbal hoef je voor hetzelfde niveau hockey geen entree te betalen. Iedereen kan zo naar SV Kampong komen om Kellerman aan te moedigen.

Dat Kellerman nu in Wittevrouwen woont kan geen toeval zijn: het is immers de plek waar Kampong haar eerste trainingsveld had.