Bikkershof 30 jaar: Een oase van groen en rust in Wittevrouwen

Onlangs kreeg de Bikkershof een mooi, nieuw speeltoestel
Foto: Florien Willems

Een oase van groen en rust ligt al dertig jaar verborgen tussen de huizen van de Goedestraat en de Bekkerstraat: de Bikkershof. Een tuin met vijver, heemtuin, boerentuin, speeltuin, volkstuintjes, kruidentuin, dieren en een zonneweide. En dat in de dichtbebouwde wijk Wittevrouwen.

 

Ooit stonden er tussen de woningen autobedrijfjes en een melkfabriek. Toen die in de jaren tachtig vertrokken, was er een mooie ruimte om in te vullen. Helaas was de bodem enorm vervuild. Toen die was schoongemaakt, had de gemeente zo haar eigen plannen. Een parkje met strakke lijnen, tegels en heggetjes. Maar de bewoners van de omliggende woningen hadden een droom: een mooie, natuurlijke, ecologische tuin moest het worden, in zelfbeheer. De gemeente had er weinig vertrouwen in, maar gunde het een kans. Het werd een enorm succes. Regelmatig komt er bezoek uit binnen- en buitenland om dit bijzondere project te bekijken, dat inmiddels veel navolging heeft gevonden.

Joyce Parlevliet is bijna al die dertig jaar betrokken bij de Bikkershof. Zij zit in het vierkoppige bestuur. Op deze druilerige zaterdag in september staan er in de tuin acht man klaar om aan de slag te gaan. “Het is vandaag werkdag,” vertelt Joyce. “Zo’n vijftien keer per jaar gaan we met elkaar aan de slag in de tuin, vaak onder begeleiding van ecologisch hovenier Rob van der Steen. Zoals nu na de zomervakantie is er heel veel te doen.”

De Bikkershof krijgt een klein bedrag aan subsidie. Andere inkomsten komen uit de fietsenstallingen bij de poorten aan de Goedestraat en de Bekkerstraat. De meeste bewoners van de aangrenzende huizen hebben een taak in de tuin. Ze verzorgen de dieren: kippen, konijnen en eenden. Ze sluiten ’s avonds de poorten en verrichten de noodzakelijke werkzaamheden. De tuin is natuurlijk ook geschikt voor allerlei activiteiten: “We hebben elk jaar een barbecue na de zomervakantie, een nieuwjaarsborrel, kinderen kunnen paaseieren zoeken, we doen mee met de ‘GroenmoetjeDoen!-dag’ , de muziekdag en er zijn kinderfeestjes,” vertelt Joyce. “Onlangs is er een mooi, nieuw speeltoestel geplaatst. Daar komen veel kinderen uit de buurt op af. De tuin zorgt echt voor sociale cohesie.”