Yuppen-Wijk C-gevoel

Voor de paellamaaltijd was een exented version van het bankje nodig
Foto: Eric Westzaan

In de Griftstraat, ter hoogte van nummer 74, staat een picknickbank. En hoewel er in de hele straat bankjes staan, is dit een voor buurtbewoners geliefde plek om neer te strijken. En ervaringen uit te wisselen. “Niet met een biertje, maar met een witte wijn. Voor het betere yuppen-Wijk C-gevoel”, zegt Michiel Maas (46) met een brede glimlach.

“Meestal zit ik hier als eerste. Omdat ik in Utrecht en op fietsafstand van huis werk, ben ik doorgaans vroeg thuis”, aldus de IT-er. Hij en zijn partner Marieke (42) wonen al 23 jaar in de Griftstraat en zijn stamgast aan de tafel. “Het fijne van deze straat is dat iedereen elkaar kent en dat niks hoeft, maar alles mag”, vertelt Marieke. Iedereen is welkom aan de picknickbank, van student tot de oudere straatgenoot. “Vaak begint het met een drankje en regelmatig eindigt het ook met een hapje eten met elkaar.” Bijkomend genoegen daarbij is dat iedereen in de straat houdt van koken en wel iets lekkers meeneemt wanneer er samen wordt gegeten. Michiel: “Zo hebben we onlangs een woensdag gebombardeerd tot paelladag. Ondertussen spelen de kinderen met elkaar. Tegen bedtijd verdwijnen de ouders om hun kinderen in bed te leggen, soms komen ze daarna weer terug.”

Aan de bank, die een huwelijkscadeau was voor twee straatgenoten, delen de buren lief en leed met elkaar. “De gesprekken gaan over allerlei onderwerpen, van voetbal en politiek tot het wel en wee van kinderen en ouders, vakantiebestemmingen, noem maar op. Hoe later het wordt, hoe persoonlijker meestal”, aldus Michiel. Over vervelende dingen kan gelukkig ook worden gepraat. Zoals over geluidsoverlast, als het laat wordt en er de nodige alcoholische versnaperingen zijn genoten aan de bank.

Het ‘bankseizoen’ begint zo vroeg mogelijk. “Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, wordt er buiten gezeten. Als het nodig is in een jas en bij een vuurkorf.” Maar ook in de winter, als het echt te koud is om buiten te zitten, zoeken de straatgenoten elkaar op voor een borrel of een hapje eten. Marieke: “Beter een goede buur dan een verre vriend gaat hier echt letterlijk op.”