Een nieuwe plek voor Sesam

Kinderen Sesam spelen straks in nieuw ontworpen tuin
Foto: Eric Westzaan

Groot was de schok bij kinderdagverblijf Sesam toen bleek dat de gemeente Utrecht het Anatomisch Instituut met huurder en al had verkocht aan diergeneesmiddelenbedrijf AST Farma. Al snel echter zetten de medewerkers van Ludens de knop om en gingen op zoek naar een alternatieve plek. Al was dat nog niet zo eenvoudig.

Voor een kinderdagverblijf is het verplicht om een afgeschermde buitenruimte te hebben die direct grenst aan het pand. In de dichtbebouwde wijk Wittevrouwen vind je niet 1-2-3 een nieuwe plek waar deze combinatie voorhanden is. Uiteindelijk kwam Ludens uit bij de eigen BSO De Warmoes, tegenover het Anatomisch Instituut. Vervolgens begon een lang traject van overleg met de gemeente. Die ging al akkoord met het benutten van een stukje openbaar speelterrein voor het maken van een nieuwe babytuin; de vergunning voor de verbouwing loopt nog. Het ontwerp voor zowel het gebouw als de speelomgeving geven deze hoek van Wittevrouwen een nieuw elan.

“In De Warmoes verhuizen we de BSO naar boven en komt het kinderdagverblijf beneden”, vertelt Caroline de Boer, gebiedsmanager bij Ludens. “Het dak van het gebouw halen we deels weg, waardoor in het pand een paar rustige binnenplaatsjes ontstaan. Slaapkamers van de vijf opvanggroepen worden hieromheen gebouwd, waardoor deze daglicht krijgen, en er komen zelfs buitenbedjes.” De ingang wordt verplaatst en komt uit in een grote centrale binnenruimte. Dit wordt dé ontmoetingsplek van het gebouw, voor zowel ouders, medewerkers als de kinderen van de verschillende groepen.

Ouders en omwonenden hebben meegedacht over het ontwerp van gebouw en buitenruimte. Er komt een groene babytuin tussen de voetbalkooi en het gebouw. Ook de peutertuin met daarin de speelboot wordt groter gemaakt en groen ingericht. De tuinarchitect heeft door slimme inrichting de angst voor aantrekking van hangjeugd goed opgelost. De verbouw van De Warmoes begint deze zomer en is eind 2017 klaar. De BSO wordt in die periode tijdelijk ondergebracht in de Jenaplanschool, zodat bouwers en kinderen geen last van elkaar hebben.

Op dinsdag 4 juli om 20.00 uur organiseert Ludens in de Warmoes een informatieavond over de verbouwing voor de buurt.