Griftstraat

Ralph Nunn: “Er wordt hier echt gescheurd.”
Foto: Eric Westzaan

Al jaren wordt erover gepraat, maar gaat het nu echt gebeuren? Wordt de Griftstraat een 30 km-straat? Als het aan Ralph Nunn ligt, wel.

Tien jaar geleden kwam hij in de Griftstraat wonen, met pal voor zijn deur een bushalte. Natuurlijk, dat betekende stank en lawaai. Maar hij was zo verliefd op de wijk en het huis dat hij die nadelen voor lief nam. Het nieuws dat de bus ging verdwijnen, ontving hij dan ook met gejuich. Ralph kwam met twee buurtgenoten direct in actie om de ruimte achter de voormalige bushalte op te knappen.

Draagvlak groot

De bus verdween, maar de overlast van te hard rijdend verkeer bleef. Ralph: “Veel automobilisten gebruiken de Griftstraat als sluiproute. Ze mijden de drukte en de stoplichten op de Kardinaal de Jongweg. Er wordt hier echt gescheurd. Toen de bus nog door de straat reed, konden er geen snelheidsbeperkende maatregelen worden genomen, maar nu zag ik mogelijkheden.” Hij organiseerde een enquête en kreeg al snel driehonderd reacties, ook van ouders van leerlingen van de Jenaplanschool. Het draagvlak bleek groot en Ralph stapte naar de gemeente.

Zo eenvoudig als het leek, is het echter niet. “Er zijn veel belangen mee gemoeid. Er is een bestemmingsplan, je hebt te maken met hulpdiensten, het gaat om leidingen, bomen en parkeerplaatsen.” Toch geeft hij niet op. Hij blijft lobbyen, organiseert een inloopavond en houdt een Facebookpagina bij. Ralph: “Hopelijk starten begin 2017 de werkzaamheden.”

Nog niet concreet

Navraag bij de gemeente leert dat er nog geen concrete plannen zijn. Onlangs is Ben Norg aangesteld als projectleider mobiliteit, die de verkeersveiligheidsprojecten gaat uitvoeren. Norg: “De Griftstraat, inclusief de aansluiting met de Poortstraat, is een van de projecten. Als projectleider ben ik net begonnen met het inventariseren van de ontwerpen die er al zijn. Ik ga met de omgeving in gesprek en stel ik een projectteam samen. Wat me al is opgevallen is de grote inzet van de buurt om de Grifstraat verkeersveiliger te maken. Zodra duidelijk is welke maatregelen noodzakelijk zijn, zullen we de buurt informeren en berichten we daarover via de wijkwebsite Noordoost.”