Griftpark bij nacht

Griftpark in haar nachtelijke verschijning.
Foto: Eric Westzaan

Niemand wil het toegeven, maar we zijn over het algemeen minder dapper in het donker dan overdag. Voor een nachtelijke wandeling door het Griftpark zijn de meeste wijkbewoners dan ook niet meteen te porren. Toch wordt het park ook ’s nachts veel gebruikt en hangt er een verrassend vriendelijke sfeer.Bij het maken van de plannen voor het Griftpark is goed nagedacht over een geschikte inrichting voor de nachtelijke uren. Rode draad daarbij was dat er in het gebied geen overlast ontstaat, maar wel plek is voor iedereen. De Rode Loper heeft daarin een spilfunctie: die plek is ruim en open opgezet en goed verlicht, met bankjes om even neer te strijken. Wim Horst, parkcoördinator van de gemeente Utrecht: “Het is een positieve hangplek voor bijvoorbeeld jongeren, die dan niet in de wijk onder iemands slaapkamerraam staan te kletsen. Om nachtelijk lawaai voor omwonenden te voorkomen zijn het skatelandschap, het basketbalveld en de uitzichtheuvel van 22:00 tot 7:00 uur verboden gebied, vanwege hun gevoeligheid voor geluidsoverlast. De grote lampen gaan er om 22:00 uur uit, waardoor die gebieden ook minder aantrekkelijk worden om te hangen.

Het park heeft er baat bij dat er ook in het donker veel mensen komen. Daarom is op de uitzichtheuvel op verzoek toch een lamp geplaatst. Nu maken veel sporters gebruik van die plek. Wim Horst: “Er komen wekelijks wel 39 sportclubjes trainen in het park, ook veel in de avonduren.” Maar de echte sleutel voor de vriendelijke uitstraling van het park ligt bij de groep mensen die ’s avonds hun hond uitlaat. Tot in de kleine uurtjes kom je mensen met hun hond tegen; bijvoorbeeld na hun late dienst. Zij zorgen via hun doorlopende sociale controle voor de relatieve rust in het Griftpark.

Wil je zelf de avondsfeer eens proeven in het park dan is er op Kerstavond een mooie gelegenheid. Van 17:00-19:00 uur is het plein bij Griftsteede feeëriek verlicht en staat er een levende kerststal. Poppentheater Aldo speelt een voorstelling voor de kleintjes en het koor Leeuwenhart luistert de avond op met kerstliederen in close harmony.