Theater Utrecht kan verder op ingezette koers

De Paardenkathedraal, het thuistheater van Theater Utrecht
Foto: Eric Westzaan

Het was een opvallend bericht afgelopen voorjaar: nul euro subsidie, maar toch taart. Reden voor het feestje bij Theater Utrecht waren de lovende woorden in het advies van de Raad voor Cultuur. Het vertrouwen dat het goed zou komen blijkt nu bewaarheid; in de tweede aanvraagronde heeft de Raad een positief subsidieadvies gegeven. Het theatergezelschap mag worden opgenomen in de Culturele Basisinfrastructuur (BIS), en kan weer vier jaar vooruit.

Niet alleen financieel ziet de wereld er weer rooskleurig uit; ook creatief gaat het goed met Theater Utrecht. Artistiek directeur Thibaud Delpeut won op het Nederlands Theaterfestival de Regieprijs voor de voorstelling ‘Een soort Hades’ en actrice Ilke Paddenburg kreeg de Columbina voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol daarin. Ook verdiende de voorstelling de publieksprijs De Delftse Kijker. Theater Utrecht is, na een mindere tijd en met een nieuwe naam, weer helemaal terug als een van de negen toonaangevende theatergezelschappen in Nederland.

“We hebben een belangrijke rol in de samenleving. Spelend vanuit de kernwaarden verbeelding, verdieping en verbinding willen we mensen de gelegenheid geven om vrij over actuele vraagstukken na te denken,” zegt algemeen directeur Jacques van Veen. “We werken intensief samen met andere culturele instellingen, maar bijvoorbeeld ook met scholen om die plek middenin de maatschappij vorm te geven.”

Thuistheater is de Paardenkathedraal. Van Veen: “Mijn droom is om de Paardenkathedraal weer het open karakter van weleer te geven. Fysiek, de ramen weer open, maar ook als ontmoetingsplaats voor de buurt en dus beschikbaar voor andere activiteiten.” Hij is over deze ideeën in gesprek met de eigenaar van het pand, het kfHeinfonds. Vooruitlopend daarop worden volgend jaar de publieksvoorzieningen in de foyer alvast verbeterd.

Van Veen is blij dat Theater Utrecht de komende jaren verder kan, maar hij maakt zich zorgen over de opvolging. “Voor jonge theatermakers is het zwaar. Hun ideeën worden goed beoordeeld, maar er is simpelweg te weinig geld om ze te honoreren, waardoor ze zich niet kunnen ontwikkelen.”

 

Voor het komende seizoen staan drie voorstellingen op het programma: Westkaai, La Musica 2 en Hedda Gabler. Zie voor de speelagenda: www.theaterutrecht.nl.