Onze Biltstraat: de nieuwe Nachtegaalstraat?

Biltstraat zit in een goede ‘flow’.
Foto: Eric Westzaan

Veel nieuwe, hippe ondernemingen in de Biltstraat: het is u vast niet ontgaan. Het afgelopen jaar is de Biltstraat een aantal leuke winkeltjes en eetgelegenheden rijker geworden.

Zo is het aangezicht van het begin van een van de oudste straten van Nederland ineens een stuk aangenamer sinds de komst van een Italiaans restaurant op de ene en een groen, duurzaam lunch- en winkelconcept op de andere hoek. Verderop zit een heuse wijnbar, een exclusieve kaaswinkel, een wijnhandel en een bierhuis. Zelfs een danssalon, waar je naast salsa les ook cocktails kunt krijgen, heeft zich in de Biltstraat gevestigd. Er is een hippe eetwinkel waar zowel duurzame lunches als maaltijden en koffie te koop zijn; de fairtrade supermarkt waarover in deze krant eerder geschreven is; een nieuwe bakker waar je ook koffie kunt drinken. Er komt vast nog meer bij, het is duidelijk: de Biltstraat vernieuwt, wordt hip en begint zelfs een beetje op de Nachtegaalstraat te lijken. Wat maakt dat ondernemers ineens interesse hebben in de Biltstraat?

Eigenaar Bert de Ruyter van Berts Bierhuis zegt dat het in zijn geval een combinatie is van toeval en geluk. “Ik was niet specifiek op zoek naar een locatie in deze straat, maar toen ik bij dit pand (nr. 46) ging kijken was ik direct verkocht. Sinds een jaar of drie verdwijnen hier steeds meer uitzendbureaus en komen er nieuwe ondernemingen. Het gaat in straten vaak met vlagen, en nu zit de Biltstraat in een goede flow.”

Hoe dat precies komt weet eigenlijk niemand, maar wellicht speelt draagvlak in de wijk een rol. Veerle, werkzaam bij Pakhuis Kaas Boter Eieren, vertelt namelijk dat er vanuit de wijk vraag was naar een aantal soorten winkels, zoals een kaaswinkel en een bakker. Daarom besloten de eigenaars van Pakhuis ook in de Biltstraat een vestiging te openen, en de reacties vanuit de wijk zijn fantastisch.

Het enige wat nog mist in de Biltstraat is een goede groentewinkel en een drogisterij. Uit een enquête bleek dat daar ook vraag naar is. Wellicht kunnen we in de volgende wijkkrant berichten over de komst daarvan.