Nieuwe Kerk staat midden in de wijk

Liturgisch centrum Nieuwe Kerk verbouwd. Foto: Eric Westzaan
Liturgisch centrum Nieuwe Kerk verbouwd. Foto: Eric Westzaan

Een kerk als middelpunt van een stad, dorp of wijk. Zo was het eeuwenlang. Maar zeker de laatste tijd is de betekenis van de kerk veranderd. Er komen steeds minder en dan vooral oudere mensen, kerken sluiten, worden afgebroken of verbouwd tot appartementen.

Zo niet ‘onze’ Nieuwe Kerk in de Bollenhofsetraat. Het aantal leden groeit en er worden meer baby’s gedoopt dan ooit. Tijd dus om de kerk te verbouwen; de ruimte achter de kerk, om de kinderen op te kunnen vangen en het hart van de kerk: het liturgisch centrum.

Harmen van Doorn, ouderling in de Nieuwe Kerk, is trots op het resultaat. Het liturgisch centrum is met het verdwijnen van de preekstoel, die steeds minder gebruikt werd, flexibel in te delen. “Zo is er voldoende ruimte voor de wekelijkse muziekgroep, maar ook voor de doopouders om voorin de kerk te staan. De gekartelde rand is verdwenen en een wit geheel geworden waarop meerdere bogen met bovenin een kruis zichtbaar zijn. Er waren al bogen in de kerk, onder de balkons, zodat het een mooi geheel vormt met de rest van de kerk.”

De symboliek van ‘woord, doop en avondmaal’ heeft met de grote liturgische tafel een prominente plek gekregen in het liturgisch centrum. De tafel verwijst naar de verbondenheid en de overvloed die een gemeente met elkaar en anderen mag delen. De tafel biedt ruimte voor de geopende kanselbijbel (het woord van God), een aantal avondmaalbekers en het doopvont. Het doopvont is een eeuwenoud symbool voor de doop. In de nieuwe vloer is ook ruimte gemaakt voor een ‘doopbad’, voor de volwassendoop met onderdompeling.

Hoewel ook veel mensen van buiten Wittevrouwen de Nieuwe Kerk bezoeken, wil de kerk de functie van middelpunt in de wijk zeker blijven behouden. “Wij werken altijd mee aan het wijkfeest en bieden dan een maaltijd aan”, vertelt Harmen van Doorn. “Ook het kinderkerstfeest en de Alphacursus, die wij al 20 jaar organiseren, is mede voor de wijkbewoners bedoeld. En uiteraard is iedereen altijd van harte welkom om op zondag om 10 uur een dienst bij te wonen.”