Ontmoeting aan de eettafel

‘Rosemarie is geen tante of oma, ze is gewoon Rosemarie’. Foto: Eric Westzaan
‘Rosemarie is geen tante of oma, ze is gewoon Rosemarie’. Foto: Eric Westzaan

Het eerste contact was best spannend. Maar na een potje ganzenbord en een yogales aan Emilie (8) en Wilhelmine (6) was het ijs tussen de 79-jarige Rosemarie en het gezin van Alexandra Buijtendijk snel gebroken.

En dus is Rosemarie van Unen tegenwoordig regelmatig te gast aan de Zandhofsestraat. Ze kennen elkaar via het project ‘Vaste gast aan tafel’ van stichting Eet mee! dat senioren koppelt aan een eetadres in de buurt. “Het voelt heel vanzelfsprekend hier te zijn”, vindt Rosemarie. “Het contact is ongedwongen. En we hadden snel een klik, ook vanwege een gedeelde Duitse achtergrond.” Er is echt een vriendschap ontstaan, vindt ook Alexandra. “Rosemarie is geen tante of oma, maar gewoon Rosemarie.”

Zowel Rosemarie als Alexandra wilden graag iemand die bereid is open te zijn, zodat je kunt praten over vreugdes, maar ook over verdriet. “Rosemarie heeft ontzettend veel levensverhalen”, vindt Alexandra. “Het is geweldig naar haar te mogen luisteren. We krijgen zoveel van haar terug. We hebben het over alles en niets, maar kunnen samen ook ontzettend filosoferen!”

Rosemarie meldde zich aan voor ‘Vaste gast’ omdat ze wel eens over iets anders wilde praten dan kwalen en de dood. “Ik houd van literatuur, van talen.” Alexandra ontmoet graag nieuwe mensen. “Ik ben een mensen-mens, er staat hier een grote tafel en koken doe je toch. Waarom dan niet iemand aan je tafel nodigen? Wat ook heel leuk is, er zitten hier nu regelmatig drie generaties aan tafel. Dat is bijzonder, ook voor de kinderen. Want waar komen ze verder nog oudere mensen tegen?”

Alle twee zijn ze blij in Wittevrouwen te wonen. Rosemarie ondervond veel hulp toen ze haar heup brak. “Je merkt dat mensen bereid zijn zich voor je open te stellen.” Voor Alexandra is Wittevrouwen een perfecte combinatie. “Een wijk met Utrechters die hier al generaties wonen, en jonge gezinnen en studenten. Daardoor voel ik me als buitenlandse minder een exoot. Bovendien zitten Wittevrouwers niet achter hun huis in hun –vaak kleine- tuin, maar op straat. Daardoor maak je makkelijker contact.”

Ook Vaste gast zijn of ontvangen? info&eetmee.nl; www.eetmee.nl