Nieuwe vestiging Centrum voor Jeugd en Gezin

Wethouder Everhardt verrichtte op 3 november de opening

Ouders en professionals uit Wittevrouwen kunnen nu in eigen wijk vragen stellen over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Wethouder Volksgezondheid Victor Everhardt opende op 3 november jl. de nieuwe vestiging van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) op F.C. Dondersstraat nummer 1.

Everhardt benadrukt de laagdrempelige entree: “Je voelt je hier erg welkom, met dat warme rood op de muur en zonnige geel op de vloer. De samenvoeging van de locaties Baanstraat en Lichtkring en het delen van het pand met het wijkbureau is handig. Zo werken we centraler en kunnen we de integrale jeugdgezondheidszorg nog beter neerzetten.” Door kinderen regelmatig te zien signaleren de jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen op tijd hoe het staat met de gezondheid van een kind. Met de ouders bespreken ze wat gedaan kan worden om het kind gezond te houden. Ook belangrijk is het vaccineren, bijvoorbeeld tegen mazelen en de bof.

 Zes spreekkamers

Het CJC telt zes spreekkamers en een grote gezamenlijke ruimte met speelhoekjes en stoelen in alle regenboogkleuren. Daar kunnen ouders hun kinderen alvast wegen en meten. “Er wordt veel uitgewisseld tussen ouders, dat is een mooi neveneffect,” meldt teammanager Dianne van Willegen. Ouders uit de wijken Noordoost, Oost en Binnenstad kunnen er al sinds april van dit jaar terecht met kinderen van 0 tot 4 jaar. In het voorjaar van 2016 is de uitbreiding op de tweede verdieping klaar voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Op de tussenliggende verdieping bevindt zich Wijkbureau Oost/Noordoost.

Pand uit 1953

De N.V. Utrechtse Verzekeringsbank liet in oktober 1953 een pand van drie verdiepingen verrijzen aan de F.C. Dondersstraat. Het Utrechts Nieuwsblad meldde destijds: “Ongeveer de helft [van het terrein, red.] blijft beschikbaar voor het eindpunt van de autobus en de taxistandplaats.” In de loop der jaren heeft het pand heel wat bewoners gekend, zoals het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, de Stichting Beheer Derdengelden,  het Bureau voor Rechtshulp en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed dat in januari naar het Openluchtmuseum in Arnhem verhuist. En natuurlijk het wijkbureau, dat nu alleen een verdieping is opgeschoven.