Column: Licht en donker

Foto: Annet van den Akker
Foto: Annet van den Akker

 Misschien weet u het nog: jaren geleden werden op de uitzichts- of teletubbieheuvel in het Griftpark nachtelijke feesten gehouden met vaak uitbundige vreugdevuren. De hoge ligging zorgde ervoor dat deze feesten-in-lichterlaaie erg goed gezien en gehoord werden. Daar kon niet iedere omwonende evenzeer van genieten. Daarom staat tegenwoordig midden op deze heuvel – fier en parmantig – een lamp haar licht en dientengevolge rust uit te stralen. Want rondhangen in het licht is lang zo leuk niet…

Ook als u ’s avonds nog even de hond uitlaat in het Griftpark of gewoon zonder hond een wandelingetje door het park maakt, kan het u vast bekoren dat het park op veel plekken verlicht is.

Op andere plaatsen, zoals het skatelandschap en het basketbalveld, gaat de verlichting juist uit, zodat het daar donker blijft. Ook het druk gebruikte kunstgrasveld bij de Stieltjesstraat en Bosschahof is niet verlicht. Voor de natuur – voor de omwonenden is dit overigens ook niet onverstandig! – is het goed als er een dag- en nachtritme blijft bestaan. In de natuurkern zijn daarom lantaarnpalen in geen velden of wegen te bekennen! Het pad langs de Vaalthaven is trouwens inmiddels ook aardig donker geworden. Daar zijn de schietwilgen met hun onstuimige groei ‘schuldig’ aan. Het geeft een prachtige aanblik, maar de komende jaren moet ook daar weer licht in de duisternis worden gebracht: deze hakhoutbeplanting zal in fasen worden gesnoeid. Daar doen de gewenste inheemse bomen dan weer hun voordeel mee, zoals de zwarte els met zijn elzenproppen. Voor zangvogels van groot belang als voedsel in de winter. De komende jaren wordt er ook gestreefd naar meer variatie in soorten bomen en heesters langs de Vaalthaven, in lichtere en donkerdere tinten.

Overigens, als je het licht van de lantaarnpalen op de Rode Loper volgt, zie je een knik die je overal in het parkontwerp ziet terugkomen, ook in de paden en de hagen. Soms zit er een zwart gat in die lichtlijn van lantaarnpalen: dan is er een lamp kapot. Wilt u dit dan doorgeven via de site van het Griftpark? Ook als er gaten in de bestrating zijn, waardoor u zelf door de knieën kunt knikken, geef dat dan door!

En, er is meer licht in de duisternis: op kerstavond – donderdagavond 24 december – kunt u vanaf 16.00 tot 20.00 door het park meerijden met paard en wagen. En van 17.00 tot 20.00 uur kan iedereen zijn licht opsteken bij de levende kerststal. Op het plein branden vuren in vuurkorven, er is poppentheater in het speelhonk en het Leeuwenhartkoor zingt kerstliederen.

Wim Horst
Parkbeheer en Bewonersparticipatie