Wicked Rooibos en havermout

High tea onder de foto van het pand uit 1969. Foto: Eric Westzaan
High tea onder de foto van het pand uit 1969. Foto: Eric Westzaan

 

Koffie 75, het nieuwe koffietentje aan Poortstraat 75, hàd de Vijfhoek kunnen heten, want het staat op het kruispunt van wel vijf straten. Buurtbewoners die ‘nog even vakantie’ willen voelen kunnen hun krant en croissant op het terras wel vergeten. Voortdurend komt iemand langs die uitgebreid groet, aanschuift of wat regelt.

Door Annet van den Akker

Eigenaar Dennis Smits en zijn broer Jeffrey zitten al jaren in vastgoed en de financiële wereld. “We hadden dit plekje al langer op het oog en wilden daar wat mee, iets leuks voor onszelf en de buurt. We boden de bewoonster andere woonruimte, maakten er een koffiecafé van en gingen begin juni open. Het liep meteen als een trein, ook in de vakantie.” De zaak is ieder dag open tot vijf uur, er komt jong en oud, met natuurlijk een ferme vertegenwoordiging van ouders van de school ertegenover. Smits doet de zaak samen met twee vrolijke meisjes en dito jongen uit de buurt, bewust gekozen voor ‘eigen’. Omdat de klanten graag buiten zitten, is hij bezig met het regelen van windschermen, een waterdicht zonnescherm en heaters voor winterse gezelligheid buiten.

Broodje Wittevrouwen

Binnen hangt een fikse foto van het pand uit 1969, toen kruidenier Fraza erin zat. Daarna kwam levensmiddelenbedrijf Van Vossen, gevolgd door Het Hoekje (tweedehands goederen), een bloemenwinkel, cafetaria en vervolgens werd het bewoond. “Bij de inrichting kregen we hulp van onze vrouwen. Alle stoelen zijn anders, bij elkaar verzameld, opgekocht of zelf gemaakt. Van oude houten havenplaten die we eindeloos hebben geschuurd maakten we de bar. De uitstraling moest in ieder geval laagdrempelig zijn.” De muren zijn taupekleurig en er ligt een warm vloerkleed op de grijze betonvloer. Overal staan bloemetjes, en Volkskrant, AD, Linda en koffietafelboeken over Utrecht liggen klaar. Er klinkt muziek van Paul Simon, Iron & Wine en Dotan. Voor het ontbijt is er havermout met vers fruit en de thee varieert van coco paradise tot wicked rooibos. Een high tea behoort tot de mogelijkheden, maar ook een broodje Wittevrouwen: gerookte kipfilet met avocado en truffelmayonaise. Dat heeft niets met de wijk te maken, het is gewoon het lekkerste broodje.