‘Het mooiste beroep van de wereld’

 

 

Grafkistenmaker Radboud Spruit in zijn werkplaats. Foto:Eric Westzaan
Grafkistenmaker Radboud Spruit in zijn werkplaats. Foto:Eric Westzaan

 

Hét grote thema in het leven van Radboud Spruit is de dood. Als kind was hij er doodsbang voor, als grafkistenmaker is hij er dagelijks mee bezig. “Gesprekken en ontmoetingen rond de dood kunnen, hoe verdrietig ook, heel mooi zijn!”

 Tekst: Coby van Geffen

Grafkisten maken is een apart vak, vindt Radboud Spruit. “Het behelst meer dan een mooie kist timmeren, je hebt ook echt met de dood te maken, en daar moet je mee om kunnen gaan.” Hoewel de dood voor Radboud ‘gewoon’ is geworden, blijft deze ook bijzonder. “Vooral in het contact met mensen.” Niet dat dat altijd gemakkelijk is, want de dood, dat is ook verdriet, en dat is soms heftig. “Ik wil daar op een menselijke manier mee omgaan. In mijn eerdere werk met daklozen heb ik geleerd betrokken te zijn, maar het verdriet achter me te laten.”

Als kind vond Radboud grafkisten eng en lelijk. Totdat in 1985 zijn moeder overleed en de dood helemaal niet eng bleek; alleen de kist waarin ze werd begraven was lelijk. Daar ontstond het plan ooit een mooie kist voor zichzelf te maken. Tien jaar later maakte hij zijn eerste coconkist, nu heeft hij een bloeiend ’kistenbedrijfje’ dat hij bewust klein wil houden. “Als ik me op massaproductie ga richten, ben ik alle mooie dingen kwijt die ik met mijn klanten meemaak.”

MET LIEFDE GEMAAKT

Een kist kan troost bieden, vindt Radboud. “Ik wil mooie kisten maken die niet eng zijn, die aantrekken in plaats van afstoten. Kisten waar je iemand in durft te leggen, die uitnodigen om zelf te dragen. Een grafkist is een emotioneel product. Al mijn kisten zijn met liefde gemaakt. Ik ervaar mijn vak als het mooiste beroep van de wereld!”

Omdat zijn ‘kistenbedrijfje’ een gelukkig mens van hem maakte, zocht hij naar manieren om ook anderen te helpen en hen een beter leven te geven. Zo werkt hij samen met een ex-verslaafdenproject in Pakistan. Zij maken houten vlindersluitingen die hier op alle standaardkisten passen. Deze vlinders kunnen worden beschilderd. In Indonesië wil hij op dezelfde manier een mandenproject opzetten.

www.grafkist.nl

2_Bijz beroep inzet_vlinder1 (800x549)

 

 

 

Bijzonder beroep: Heeft u ook een bijzonder beroep en wilt u daarover vertellen?

Mail naar: redactie@wijkkrantwittevrouwen.nl