Creatief ensemble van start

 

In het creatief ensemble maken kinderen en volwassenen samen muziek. Foto: Aram Goedsmit
In het creatief ensemble maken kinderen en volwassenen samen muziek. Foto: Aram Goedsmit

Met jong en oud samen leren improviseren en componeren, vrijer worden op je instrument en nieuwe muziek ontdekken. Dat is wat Hilke Bressers voor ogen heeft met het Nieuw Utrechts Ensemble.

 Tekst: Boukelien Bos

In Nederland bestaat nog geen vergelijkbaar ensemble. “Naast het intergenerationele aspect, is onze manier van werken ook echt ‘anders dan anders’”, vertelt Hilke, In Engeland heeft ze creative ensemble projecten opgezet vanuit de Guildhall School of Music & Drama. Nu begint ze samen met Jurgen van Harskamp, muzikant en workshopleider bij Het Concertgebouw, zo’n project in Wittevrouwen.

“We spelen op gehoor, gebruiken geen bladmuziek”. Kinderen, (groot)ouders, studenten, oudere mensen, relatieve beginners of gevorderden; iedereen kan bijdragen en zich op zijn muzikale en creatieve niveau verder ontwikkelen. “Als volwassene ben je vaak je onbevangenheid kwijt”, zegt Jurgen. “Het is leuk om daar door kinderen weer mee geconfronteerd te worden. En kinderen kunnen van volwassenen juist leren over vaardigheden en techniek. De muziek die ontstaat, is een mix van de achtergronden en wensen van de deelnemers.”

SPANNEND, NIET MOEILIJK

Improviseren, spelen zonder veilige bladmuziek voor je neus klinkt heel eng, maar hoeft dat helemaal niet te zijn. “Ik gebruik allerlei werkvormen en oefeningen om stap voor stap samen muziek te creëren. Als workshopleider begeleid ik het proces zó dat we ook echt goede muziekstukken componeren.” Voorwaarde is wel dat je ervoor openstaat om met allerlei muziekgenres aan de slag te gaan en niet bang bent om jezelf op je instrument te (leren) uiten.

PROEFWORKSHOPS

Ben je nieuwsgierig geworden, meld je dan aan bij Hilke voor één van de twee gratis proefworkshops. Je hoeft geen ervaring te hebben met improviseren en componeren, maar je moet wel zuiver kunnen spelen en weten ‘welke noot waar zit’ op je instrument. Data van de workshops: zaterdag 28 februari 10-12 uur of dinsdag 3 maart 15.30-17.30 uur in Jeugdtheaterhuis De Berenkuil, Biltstraat 166.

Het ensemble zelf begint op dinsdag 17 maart, van15.30-17.30 uur, in Jeugdtheaterhuis De Berenkuil, Biltstraat 166. Wekelijkse bijeenkomsten vanaf maart tot aan de zomer. Er is plaats voor twintig mensen.

Meer informatie: Hilke Bressers: 06-52046654, hilkebressers@hotmail.com

www.nieuwutrechts.wix.com/ensemble