Stijgt of zakt de Biltstraat op lijst van gevaarlijke plekken?

Een onderzoek van Nu.nl bracht in september aan het licht dat de Biltstraat tot de gevaarlijkste plekken van Nederland behoort. Met zeven ongelukken staat de straat op nummer acht. Is dat bericht ook bij de gemeente aangekomen?

Door Michel Simons

Volgens wijkverkeersadviseur Dirk Jan Hoekstra is het besproken in het wijkverkeersoverleg waarin de politie een belangrijke rol heeft. Daar bleek dat de Biltstraat door de politie niet wordt ‘herkend als black spot’, hetgeen betekent dat de ongevallen niet het gevolg zijn van gevaarlijke verkeerssituaties, maar bijvoorbeeld bestaan uit mensen die spontaan van de fiets zijn gevallen.

 

Toch maar even de toestand op de Biltstraat doorgenomen: het trottoir vanaf de Sweelinckstraat bijvoorbeeld: daar rijden de auto’s over de stoep. “Dat is vooral gedaan om auto’s naar het Medisch Centrum Biltstraat te laten rijden. Een ziekenhuis moet immers per auto bereikbaar zijn.” Toch gek dat je als wandelaar opeens een auto achter je hebt? “Dat was inderdaad niet helder, maar nu is er een bordje geplaatst waarop staat ‘Fietsstraat -auto te gast’ dat is hopelijk wel duidelijk.”

En dan de smalle doorgang bij de oversteek voor Restaurant de Kust, waar auto’s zich plotseling samen met fietsers langs de bushalte moeten wringen. “Daar is destijds met de aanleg van de busbaan een concessie gedaan die ik ook beter had willen hebben. Als je die kruising niet kent, sta je inderdaad wel even schuchter te kijken en doe je wat anderen ook doen”.

Haakse bocht

Tot slot de toekomst. Vanaf half december komt bus 8 uit de Snellenlaan (zie ook drs. Michels op pagina 3). Een gelede bus moet daar straks een haakse bocht maken richting de Berekuil. Nu is al duidelijk dat deze draai niet gemaakt kan worden. En dat op een kruising waar fietsers diagonaal oversteken en andere bussen over de busbaan van twee kanten komen. Geen verbetering dus, in een situatie die Hoekstra al eerder beter had willen hebben. “Om de bus de draai te laten maken worden de stoplichten verplaatst naar de spoorbaan en het trottoir langs het water deels weggehaald. Maar ik nodig iedereen die een goed plan heeft uit te reageren.”

Goed plan? Schrijf d.hoekstra@utrecht.nl