Eten bij De Helden

3_De Helden (1024x683)
Restaurant De Helden zit iedere doordeweekse avond vol. Foto: Annet van den Akker

Met een hoofdgerecht voor acht euro is het behoorlijk scoren in de wijk. Restaurant en wijkcentrum De Helden bij Nieuw Bleijenburg aan de Jan van Galenstraat zit iedere doordeweekse avond vol. Niet alleen de bewoners van het appartementencomplex, maar ook wijkgenoten en studenten weten het vernieuwde restaurant te vinden.

 Door Annet van den Akker

Twee dagen na de opening in september brak één van de drie koks zijn voet, maar met hulp van diverse familieleden wist men het toch allemaal te fiksen. Dat tekent ook de sfeer van het restaurant, laagdrempelig-familiair, behulpzaam en met een easygoing tempo. Het restaurant zelf voelt als uit-zijn in een thuisatmosfeer. Op tafel staat een flesje water, verse draaipeper en zout en een batterijkaarsje in een glaasje. Een houten lambrisering bedekt deels de wanden en er ligt warm maïsgeel marmoleum op de vloer. Er zijn veelpersoons- en intiemere tafeltjes en er staat een flinke hoeveelheid planten. Aan de wand hangt een galerij van foto’s van coryfeeën uit de jaren veertig tot en met zeventig, zoals Churchill, Marilyn Monroe, Jack Nicholson en Jimmy Hendrix. De keuken is open, maar een krasse buffetkast vormt een natuurlijke afscheiding tussen koks en klanten. Er is een halfopen bovenverdieping, waarop gefeest of gefonduud kan worden via allerlei arrangementen.

 

Uitwuiven om acht uur

De verlichting past bij een gemixte doelgroep: je ziet goed wat op je bord ligt, maar het licht is niet te direct. Ramses Shaffy, de Eagles en Motown weerklinken op een beschaafd volume. Het menu van de dag (€ 12.50) trapt af met een bescheiden kopje taugésoep die zelfgemaakt smaakt. Bij de licht weerbarstige varkenssaté liggen gegrilde courgette en kleine loempiaatjes als extra verrassing, het toetje met spekkoek is een vondst. De Helden – mooie naam voor een restaurant met drie koks in de Zeeheldenbuurt – biedt ook ruimte aan bingo, kaartspel, lezingen, theatervoorstellingen en exposities. Om één minuut voor vijf staan de eters al voor de deur te trappelen. Tegen zeven zit iedereen aan het toetje en om acht uur wordt meestal de laatste gast uitgewuifd. Alleen honden krijgen geen warm welkom bij De Helden.