Bijzondere Beroep: ‘Mensen gezonder en gelukkiger maken’

 

Foto: Eric Westzaan
Foto: Eric Westzaan

Het sfeervolle en kleurrijke portiek aan de Van Brakelstraat, met plant en rode lampion, doet al iets speciaals vermoeden. Een veronderstelling die blijkt te kloppen, want achter de oranje-rode deuren bevindt zich de praktijk van Monique Kolfschoten, een bijzonder therapeut en coach.

 Tekst: Coby van Geffen

Van origine is Monique logopedist, maar in de loop der jaren heeft ze zich gespecialiseerd in adem-, stem- en ontspanningstherapie*; ze volgde de opleiding Lichaamsgerichte Psychotherapie*, AOT Methode Van Dixhoorn*, verdiepte zich in de Craniosacraaltherapie*, coaching* en massage. En ze blijft leren en onderzoeken ter aanvulling op haar behandelmethoden.

 

Maatwerk

Mensen kunnen in haar praktijk terecht met uiteenlopende fysieke en psychische klachten, zoals hyperventilatie, burn-out, kaak-, hoofd-, nek- en rugpijn, slapeloosheid, stress. “Iedere behandeling is maatwerk, elk mens is verschillend, ook al lijken hun klachten op elkaar. De Methode Van Dixhoorn, ontwikkeld door de gelijknamige hart– en revalidatiearts, is voor mij een effectieve manier om te onderzoeken waar de klacht mee samenhangt en doeltreffend in de behandeling van ademklachten.” Hoewel de therapieën waarmee ze werkt op zichzelf staande behandelmethoden zijn, kan ze behandelingen combineren. “Zo put ik bij kaakklachten bijvoorbeeld niet alleen uit oefeningen vanuit de zang en stemtherapie, maar combineer dat met handgrepen uit de Craniosacraaltherapie en triggerpoint massage.”

 

Wonder

De mens is niet alleen een lichaam, maar ook een geest en een ziel, is haar stellige overtuiging. “Het is mijn passie om in mijn werk deze drie met elkaar in balans te brengen. Ik kan mensen weer laten voelen en ervaren hoe het is om echt ontspannen te zijn. Ons lichaam kan veel klachten zelf oplossen, alleen zijn we het vertrouwen en de weg hoe dat te hervinden soms kwijtgeraakt. Ik help mensen dat vertrouwen terug te vinden en geef de tools waardoor klachten verdwijnen of meer hanteerbaar en acceptabel worden. De Craniosacraaltherapie en massage zijn in dat proces onontbeerlijk. Ieder mens heeft de behoefte zich gezond en gelukkig te voelen. Het is voor mij iedere keer weer een wonder te ervaren wat het voelen van diepe ontspanning en innerlijk evenwicht voor uitwerking kan hebben op iemands gezondheid, welzijn, en daarmee uiteindelijk ook op zijn omgeving.”

*Voor informatie over de behandelmethoden: www.moniquekolfschoten.nl