Niet alle eendjes zwemmen in het water…

YX3B1091_Brug1_resized
Kunstenaar Tomasz Vetulani maakte met de hand het ontwerp van de eendjes in de brug. Foto: Eric Westzaan

…sommige kijken erover uit: vanaf een brugleuning over het Brede Water tussen de Bleyenburgstraat en de Huizingalaan. Een nieuwe leuning, ontworpen door kunstenaar Tomasz Vetulani. En daarvoor was het hoog tijd volgens buurtvereniging Ezelsdijk. De oude brugleuning bestond uit een frame met wat kippengaas ertussen. Een doorn in het oog van menig buurtbewoner en zeer aan vernieuwing toe.

Door Hanneke Prins

“Zo’n anderhalf jaar geleden kreeg ik bij een vergadering van buurtvereniging Ezelsdijk de vraag of ik niet een hek kon ontwerpen”, zegt Tomasz, 21 jaar geleden voor de liefde naar Utrecht gekomen. “We waren bang dat er een spijlenhek zou komen en wilden als een soort verbeteringsguerilla met een goed alternatief komen.” Bij de ontwerpopdracht kreeg Tomasz de vrije hand.”Voor mij heel prettig, omdat ik vooral vrij werk maak.”

Alfa-Escher

Wanneer je goed kijkt, zie je dat er geen eend in de leuning gelijk is. “Er zit totaal geen logica in, ik ben als een ware alfa-Escher te werk gegaan. Het duurde wel even voor er een goede gestileerde eend ontstond. Hoeveel het er zijn, moeten kinderen maar gaan tellen.” Toen hij eenmaal een ontwerp had, is hij naar een staalfabriek gegaan voor technisch overleg en een kostenraming.” Wel moesten de omwonenden akkoord zijn. “Ik maakte een een-op-een maquette van karton en sneed met de hand alle eendjes uit.” Voor financiering wendde de vereniging zich tot het wijkbureau. Dat was enthousiast, maar er waren wel strenge eisen aan de veiligheid. Toen het ontwerp bij het ingenieursbureau van de gemeente lag, ging het snel.

Ambachtelijk handwerk

“Ik ben van het ambachtelijke handwerk. Daar ben ik in Polen ook in opgeleid. Ik heb de eendjes dus met de hand ontworpen en een bedrijf in Zwijndrecht heeft mijn ontwerp gedigitaliseerd.” Staalfabriek Goudriaan in Oudewater sneed uiteindelijk met een laser het ontwerp op ware grootte uit in een stalen plaat. Het hek werd verzinkt en wit geschilderd.

Op zaterdag 22 november opende wethouder Victor Everhardt de nieuwe brugleuning bij een feestelijke bijeenkomst georganiseerd door buurtvereniging Ezelsdijk. De buurt heeft er een kunstwerk bij. En nu maar eendjes voeren vanaf ‘de eendenbrug’.