Het stookseizoen is weer begonnen.

Foto: Ingrid Mol
Houtkachels zijn niet voor iedereen even gezellig. Foto: Ingrid Mol

Het is herfst. Voor veel mensen een tijd van gezelligheid: de gordijnen dicht, de kaarsjes aan en als het koud wordt een lekker vuurtje stoken in houtkachel of open haard. Ook in Wittevrouwen hebben veel mensen een houtkachel. En dat is niet voor iedereen even prettig. Veel mensen hebben last van hun luchtwegen. Zij ondervinden hinder van houtrook, een belangrijke bron van luchtvervuiling in ons land. Volgens het RIVM heeft zo’n tien procent van de Nederlanders last van de houtstook van hun buren.

Door Sietske Gerritsen

Zo ook Jeannette Bouma. Zij woont met veel plezier op het terrein van de voormalige veeartsenijschool. Ze wandelt graag met haar hondje door de wijk. “Het is de laatste jaren echt toegenomen. Ik loop soms met een sjaal voor mijn neus om geen rook in te ademen.” Ook in huis ervaart zij overlast. “Vooral als het mistig is, dan ruik ik het zelfs in mijn slaapkamer.” Jeannette heeft astma. Wittevrouwen is toch al een wijk waar veel fijnstof is. “Rond de Kardinaal de Jongweg is de hoogste concentratie fijnstof van Utrecht ,” vertelt ze. “Ik heb een mail naar het Wijkbureau gestuurd, maar de gemeente heeft geen beleid op houtkachels. Als de avonden killer worden, dan begint het. Dit jaar was dat in augustus al. Er wordt op dit moment nogal veel verbouwd in de wijk en overal zie je houtkachels verschijnen. Zijn de mensen zich er wel van bewust, hoe schadelijk fijnstof is, ook voor kinderen?”

 

Het is niet haar bedoelding om met het vingertje te wijzen. “De mensen vinden het gezellig, dat begrijp ik. Dat vind ik zelf ook.”

 

Een andere manier van stoken kan al helpen. In het tijdschrift Longwijzer van het Longfonds (voorheen Astmafonds) staan de volgende adviezen: Stook met goed droog en ongeverfd hout. Vochtig hout verbrandt niet goed, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Ook minder vervuilend zijn brandbare blokken (houtkrullen en houtvezels) zonder toevoegingen. Daarnaast is het beter niet te stoken bij mist of windstil weer.