BIJZONDER BEROEP: Acrobate Angela Dirven

Acrobate Angela Dirven .  Foto: Eric Westzaan
Acrobate Angela Dirven . Foto: Eric Westzaan

‘Daar kun je toch niet van leven?’

‘Treed je ook wel eens op?’ Of: ‘Daar zou je je beroep van moeten maken.’ Uit opmerkingen van publiek bij een voorstelling blijkt vaak dat mensen zich niet kunnen voorstellen dat je professioneel acrobatiek kunt bedrijven. Iets wat wijkgenoot Angela Dirven al dertien jaar met veel inzet en passie doet.

Door Hanneke Prins

Sprong

Oorspronkelijk opgeleid als jeugdwelzijnswerker, werd Angela enthousiast voor acrobatiek door een huisgenoot die zijn kunsten vertoonde in de huiskamer. “Als kind was ik goed in turnen en klom ik altijd in bomen.” Klimmen en springen zaten er dus al vroeg in. Met haar huisgenoot ging ze mee naar acrobatiekles. “Ik was meteen verkocht en wilde steeds meer. Ik bleek talent te hebben en ging snel vooruit.” Angela begon zelf acts te maken met anderen en waagde uiteindelijk de sprong naar een leven als professioneel acrobate, en met succes. “Ik was dertig en wist dat mijn passie lag bij de acrobatiek. Het was nu of nooit.” De acrobate speelt onder meer op straattheaterfestivals in binnen- en buitenland, maar ook bij binnenevenementen. Met John Kessels in Oddlings, dat theater en acrobatiek samenbrengt in drie prachtig vormgegeven voorstellingen. Naast Oddlings, speelt zij in Duo Marange en geeft zij les in partneracrobatiek aan volwassen amateurs bij circus Diedom in Utrecht. Ook werkt ze als freelancer bij jeugdcircus Elleboog in Amsterdam en geeft ze workshops acrobatiek.

 

Overgave

Met haar kleine en frêle postuur ligt het voor de hand dat Angela optreedt als ‘flyer’ in een duo: degene die boven op de partner staat en klimt. “Als je ‘boven’ bent, moet je lenig zijn en een goede vormspanning hebben, als het ware stijf als een plank kunnen worden. Je moet een goed balansgevoel hebben en het vertrouwen dat je partner je vangt. Dat is echt een kwestie van overgave, waarbij je soms natuurlijke impulsen moet onderdrukken. Zo mag je als ‘boven’ niet gaan bijsturen als je uit balans dreigt te raken. Die reddingsreflex moet je dus uitzetten.” Bij optredens voeren Angela en partner dan ook acts uit die ze goed beheersen, zodat ze ook nog contact kunnen maken met het publiek.

 

 

 

Heeft u ook een bijzonder beroep en wilt u daarover vertellen? Mail naar: redactie@wijkkrantwittevrouwen.nl.