BIJZONDER BEROEP: Een wereldheer

Pastor Oostendorp: “Ik ben een echte boekenwurm.” Foto: Eric Westzaan
Pastor Oostendorp: “Ik ben een echte boekenwurm.” Foto: Eric Westzaan

“Ik moet altijd het evangelie uitleggen.” Daar draait het om in het leven van Henk Oostendorp, een bijzonder mens met een bijzonder beroep.
Meer expliciet: een bijzondere roeping. Henk Oostendorp uit de F.C. Dondersstraat is priester. “Ik ben een ‘wereldheer’. Zo wordt een priester genoemd die niet is ingelijfd in een orde of congregatie.”

Door Addy de Meij.

“Ik ben nog vrij vitaal, ik hoop dat je dat ziet.” Humor van de pastor, die er vrolijk bij kijkt als hij dit onderwerp aansnijdt. Vitaliteit mag de 86-jarige priester zeker niet ontzegd worden, momenteel werkt hij als hulppastor in de Martinusparochie. “Ik ga voor in vieringen, ik breng de ziekencommunie rond, ik doe af en toe uitvaarten, of een huwelijk, een doop: alle pastorale taken.”

Voordat hij tot priester werd gewijd, was Oostendorp hoogleraar Spaanse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn vrouw overleed in 1982, ze werd slechts 49 jaar. Hun eerste huwelijksjaren speelden zich af in Spanje, Oostendorp was gevraagd om daar Nederlandse les te geven. “Ik was net afgestudeerd, een beetje avontuurlijk was het wel.” Zijn verloofde volgde hem, ze vond een baantje als kindermeisje in Madrid, zo konden ze tenminste bij elkaar zijn. “Allemaal uit liefde voor mij,” zegt Oostendorp vertederd. “Ik heb een heel goed huwelijk gehad.”

Studie en de kerk

“Hoe moest ik toen verder?” Het priesterschap was een oud ideaal, er waren niet veel gesprekken met bisschop Möller voor nodig, op 8 februari 1986 was het zover: prof. dr. H. Th. Oostendorp werd in Groningen tot priester gewijd. Het was de opmaat voor een rijk pastoraal leven: hij werkte achtereenvolgens tien jaar als pastoor in Roden/Zuid-Laren, tien jaar als rector bij de Zusters van Liefde in Raalte en nu dus in Utrecht.

Naast het priesterschap onderhoudt Oostendorp ook zijn studie: “Ik ben een echte boekenwurm. Mijn ouders zagen al dat ik ervan hield om kennis te vergaren: ‘Je moet wel naar het gymnasium,’ zeiden ze. Daar ben ik nog altijd dankbaar voor. Want het was de aanzet tot een academische loopbaan.”

Priester, vader van een zoon en een dochter, en een wijkbewoner die het goed kan vinden met zijn buren: Oostendorp is het allemaal.

Heeft u ook een bijzonder beroep en wilt u daarover vertellen? Mail naar: redactie@wijkkrantwittevrouwen.nl.