In memoriam Jos Toonen

2_Jos ToonenJos Toonen. 18 maart 1941 – 9 december 2013

Wie nieuw was in de wijk en voor het eerst de groentewinkel van de familie Toonen op de hoek van de Poortstraat en de Gildstraat binnenkwam, werd overvallen door nostalgie. Hier betrad je de jaren vijftig.

Door Michel Simons

Jos Toonen, meestal samen met broer Henk en zus Alie, stond er achter de toonbank. In grijsblauwe stofjas met potlood achter het oor verkocht hij seizoensgroenten. Wat niet direct van het veld kwam haalde de winkel van de Toonens niet en asperges evenmin, want die waren ‘te prijzig voor de wijk’. Bloemkooltjes werden ook per kwart verkocht en als je veel bestelde maakte hij er een opmerking over: ‘gasten zeker?’

Al vanaf het begin van de vorige eeuw zaten er groentezaken in het pand. In eerste instantie ieder jaar een andere, totdat vader Toonen in 1933 de zaak huurde om er niet meer weg te gaan. De hele familie werkte in de zaak. Het verhaal ging dat de Toonens nooit buiten Wittevrouwen kwamen, maar iedereen kon zien dat dat niet waar was, want elke ochtend om half zes vertrok Jos of Henk met de vrachtwagen naar de veiling. Over verre vakantieoorden waren ze duidelijk: “Wij gaan naar Balkonië, dat is ook leuk.”

In de jaren zeventig namen broers en zus Toonen de zaak over. “We hebben mooie jaren gehad, het was een populaire zaak,” zeiden ze in de wijkkrant. Maar direct daarop volgde het verhaal van het veranderende koopgedrag. “Dat begon met de vrije zaterdag, toen mensen in het weekend naar de camping gingen. En langzaam raakten we, zoals alle middenstanders in de wijk, steeds meer klanten kwijt aan de supermarkt.” Hoewel ze al hadden besloten ermee op te houden, gaf de dood van hun zus Alie begin 2002 de doorslag. “Het was mooi geweest.” De winkel bleef tot op de dag van vandaag hetzelfde en Jos en Henk bleven bekende figuren in de wijk. Henk vanwege zijn wandelingen en Jos zat op het bankje naast de winkel. Hij genoot van zijn plek. “Ik word elke dag begroet: ‘Lekker geslapen Jos?’ Waarom zou ik verhuizen?”

De laatste tijd was Jos ziek. Een week voor zijn dood is hij nog geopereerd, het mocht niet baten. Jos Toonen is 72 jaar geworden.