BIJZONDER BEROEP: De Kostuumontwerpster

Anne Lauwers met haar creatie ‘Landal-Bollo’  Foto: Eric Westzaan
Anne Lauwers met haar creatie ‘Landal-Bollo’ Foto: Eric Westzaan

 

Een jaar geleden kwam Anne Lauwers wonen aan de Zandhofsestraat. Dat is handig want haar atelier Maskerade is vlakbij, in de voormalige chocoladefabriek van Verkade in de Kerkstraat. Maskerade richt zich op theatervormgeving en bestaat sinds 1984. Vroeger maakte Anne kostuums en rekwisieten, tegenwoordig ontwerpt ze vooral karakterkostuums voor bedrijven en reclamebureaus.

 Door Annet van den Akker

Anne startte direct na haar eindexamen kunstacademie – richting theatervormgeving, met het timmeren van decors en schilderen van achtergronden; dat deed ze naast het maken van theaterkostuums. Anne vertelt lachend: “Ik heb zelfs mijn LTS-diploma gehaald. Maar mijn affiniteit ligt echt bij het kostuum, en polyetherschuim is daarbij mijn specialiteit geworden.” Bij dat laatste gaat het om een karakterkostuum: een uitvoering in twee of drie dimensies, van het logo van een bedrijf bijvoorbeeld. Anne maakt altijd eerst een schaalmodel en vergroot dat later uit. Zo’n kostuum is een heel bouwwerk waar mensen in moeten kunnen lopen. Ze heeft vaste klanten, maar er zijn ook eenmalige opdrachten, zoals het maken van een zebrapak voor de opening van een dierentraverse. Ze maakte de schuimlijven voor de film ‘Erik of het klein insectenboek’ en produceert alle berenpakken voor Landal Greenpark.

Arbeidsintensief

Anne werkt al twintig jaar voor supermarkt Hoogvliet. Voor hen maakt ze vaste setjes kleine poppen: varkenspoppen voor bij het vlees, apen voor bij de groente en ijsberen voor bij de diepvries. Kinderen kunnen op een knop drukken en dan zingen de poppen een liedje. Ze legt uit: “Het is heel arbeidsintensief werk. Ik ben zeker twaalf dagen met één pak bezig. Het is ambachtelijk werk, ik snijd het schuim met een lintzaag of elektrische zaag. Bij iedere opdracht denk ik wel: kan ik dat wel? Maar het is een kwestie van gewoon beginnen en dan komt het wel. Ik verzin en laat me bij het ontwerpen er niet door beperken dat ik het ook zelf moet maken. Ik kan ervan leven, heb een dagprijs van 250 euro. Er is concurrentie, veel kostuums worden in China gemaakt, maar voor één pak kun je daar niet terecht. Als kind wilde ik altijd al knutselen, het is heerlijk om iets met je handen te kunnen maken.”

 

Heeft u ook een bijzonder beroep en wilt u daarover vertellen? Mail naar: redactie@wijkkrantwittevrouwen.nl .