Ballenvangers, remhekjes en houten palen

De hondenspeelweide met rechts de remhekken  Foto: Annet van den Akker
De hondenspeelweide met rechts de remhekken Foto: Annet van den Akker

“De hondenspeelweide lag niet lekker meer op de huidige plek,” meldt Griftparkcoördinator Wim Horst. De weide wordt heel intensief gebruikt, de conditie was slecht en overal waren grote ondergravingen. Fietsers en bromfietsers joegen er zo hard doorheen dat het er gevaarlijk was.

Door Annet van den Akker

Jongeren hielden feestjes bij de ‘paddenpoelhoek’, met kapot glas als gevolg; niet echt lekker voor hondenvoetjes. Twee jaar geleden is een kunstgrasveld aangelegd achter het hondenveld. Dat is een groot succes want zelfs bij regen kun je droog voetballen, zo goed is de drainage. Maar de populariteit van het veld had ook een keerzijde, de harde ballen kwamen met grote regelmaat terecht op de honden en hun bezitters. Dit alles leverde zoveel conflicten op dat actie noodzakelijk was. “Als je iets doet moet je het ook goed doen,” stelt Wim Horst, “en dus staken we de koppen bij elkaar en vereenden de krachten voor oplossingen.” Het wijkbureau en wijkwethouder Jeroen Kreijkamp toonden zich van hun beste leefbaarheidszijde en stelden naast goede ideeën financiën ter beschikking.

Alleslijm

Op de kopse kant van het sportveld zijn ballenvangers in de vorm van kloeke hekwerken geplaatst. De hangplek van de jongeren is afgescheiden door een palissade van kastanjehouten palen. Die vormt een barrière, waardoor de plek minder aantrekkelijk is voor scooterjeugd. Op het doorgaande voetpad langs het water, waar pizzakoeriers snoeihard overheen reden zijn remhekken geplaatst. Doorfietsen kan niet, je moet echt afstappen en dan is de vaart eruit. En dat is wel zo handig op die plek, waar hondenuitlaters vaak met elkaar staan te praten terwijl hun viervoeters rondspatten in het water. Wim voegt toe: “De Jongerenontmoetingsplek (JOP) vlakbij is aangepakt met even simpel als vernielproof meubilair. We hebben een paar betonnen balken met alleslijm op elkaar geplakt en dat ziet er nog leuk uit ook. Wijkagent Tim Breman en de toezichthouders hebben de jongeren duidelijk gemaakt welke plekken in het park écht voor hen bestemd zijn.” En het lukte inderdaad om de hanggroep bij het JOP te krijgen. De hondenspeelweide zelf is ook aangepakt, met drie vrachtwagens zogeheten dressgrond. “Iedereen gelukkig,” grijnst Wim breed.