Delen en helpen

Michelle Oosthuyzen serveert haar eerste thuisafgehaalde maaltijd
Michelle Oosthuyzen serveert haar eerste thuisafgehaalde maaltijd

Het idee is praktisch en simpel: er zijn koks en er zijn afhalers bij Thuisafgehaald (www.thuisafgehaald.nl ). Je kunt zowel het een als het ander zijn. Heb je geen tijd om te koken, maar wil je wel een huisgemaakte maaltijd, dan schrijf je in op een maaltijd. Heb je eten te veel, dan bied je het aan op de website.

Door Addy de Meij

“Ik was redelijk verrast,” zegt Marieke Hart, bedenker/eigenaar van Thuisafgehaald, “Het  idee heeft een snaar geraakt, er zijn nu maar liefst 40.000 aansluitingen en het eind is nog niet in zicht.  Het past gewoon bij deze tijd. Maatschappelijke ontwikkelingen zoals belangstelling voor gezonde voeding, delen, zuinig zijn, laagdrempeligheid zijn onderwerpen die goed passen bij het profiel van Thuisafgehaald.”1_thuisafgehaald_plaatje

Er zijn nog veel meer interessante aspecten: “De sociale drijfveer bijvoorbeeld, want zo leer je mensen kennen. Het delen van maaltijden kan ook voedselverspilling voorkomen, het blijft vervelend om eten weg te gooien. En het is een heel leuk gevoel om, als je van koken houdt en je hebt lang in de keuken gestaan, je eten uit te delen.” Dat dus voor de koks, voor de afhaler geldt het gemak: “Het is heerlijk om de kinderen bij het kinderdagverblijf op te halen, en passant even langs te gaan bij een kok, om vervolgens een lekkere, betaalbare maaltijd te gebruiken waarvan je ook nog eens de componenten kent.”

“Vertrouwen is cruciaal. Er zijn inmiddels zo’n 73.000 maaltijden van eigenaar gewisseld, er is nog nooit iets vervelends gebeurd. Het systeem is betrouwbaar, je kunt de actie nooit anoniem aangaan. En je moet gewoon je gezonde verstand gebruiken, als je het gevoel hebt dat de andere partij een beetje vreemd doet, moet je daar verstandig op anticiperen. Maar dit soort teksten zijn fictie, Thuisafgehaald is in alle opzichten een succesverhaal.”

De praktijk

Tot zover een enthousiaste promotie, nu de praktijk, op zoek naar een hapje eten uit de buurt. De plattegrond op www.thuisafgehaald.nl laat in Wittevrouwen een heleboel koksmutsjes zien: die mutsjes staan symbool voor een kok. Maar in onze zoektocht naar een lekker maaltje stoten we steeds onze neus. Er wordt wel enthousiast gekookt in de ons omringende wijken: In Tuindorp-Oost bijvoorbeeld is ‘Urban dinners’ actief, op het Wolvenplein zit een productieve kok, Tuinwijk heeft ook regelmatig aanbod, maar de koks in Wittevrouwen laten het afweten! Dan maar een uitstapje naar de Staatsliedenbuurt, daar biedt Myrna Meester een salade aan, de ingrediënten minutieus beschreven. Bovenaan haar account staat: Myrna kookt lekker&bewust. “Ik heb een vrij drukke baan en vind het daarom heerlijk ontspannend om ’s avonds uitgebreid te koken! Het eten moet vooral lekker zijn, maar ik kook ook bewust. Dat wil voor mij zeggen: ik let op de voedingswaarde en de duurzaamheid van de ingrediënten. Voorbeeld hiervan is dat ik mijn zuivel, eieren en vlees bijna altijd biologisch koop. Verse kruiden haal ik uit eigen tuin.” De salade heeft ze na haar werk supersnel in elkaar gezet, als extraatje geeft ze er nog een potje met ter plekke gemaakte dressing bij “Wil je er ook honing in?” Ik ga naar huis met een salade van witlof, walnoten, een eitje, kaas, appel en sla, krakend vers, met een dressing van balsamico, honing en olijfolie. Kosten: €2,50. Met een broodje van thuis erbij een complete maaltijd.

Eindelijk

En dan. Na een week wachten op een Wittevrouwens initiatief meldt zich een hartveroverend lichtpuntje: Michelle Oosthuyzen, woont samen met Maurits Schuijf in de Poortstraat, doet voor het eerst mee aan Thuisafgehaald en heeft meteen de wijkkrant op de stoep. In de aanbieding: ‘Lekkere zelfgemaakte andijviestamppot met spekjes en gehaktbal (naar moeders recept!). Geen slappe hap maar lekker op smaak gemaakt met kruiden, zowel de bal als de stamppot. De lekkerste van Utrecht!’

Michelle ontdekte Thuisafgehaald in een tv-programma. Ze was meteen overstag: “De buren gaan elkaar weer helpen met klusjes, spullen uitlenen, geen verspilling en wat je aanbiedt mag niet te duur zijn.” De maaltijd gaat tegen kostprijs van de hand, in dit geval € 3,75 voor een royale portie. “Delen en helpen, dat is het mooie eraan.” Michelle heeft twee jaar geleden haar master nieuwe media en digitale cultuur gehaald, en ze past die kennis nu op een wel heel effectieve en directe manier toe. “Ja, dat is waar,” zegt ze verrast. De bodem van de pan begint al aardig in zicht te komen, er zijn maar liefst vijf afnemers. Hebben ze nu zelf nog iets te eten? Het is aan de krappe kant, maar, zegt Maurits opgeruimd: “er is ook nog wat van gisteren.”

 

Andere initiatieven ontstaan vanuit de behoefte om te delen, te ruilen of te helpen

Thuisafgehaald is een van de vele initiatieven die ontstaan vanuit de behoefte om te delen, te ruilen of te helpen. Dat kan op elk gebied en niet alleen op internet.

Zo is er de Weggeefwinkel, die alweer zijn tweede jaar beleeft op de 2e Daalsedijk. Op internet is bijvoorbeeld Peerby actief (www.peerby.nl), voor als je iets wilt (uit-)lenen aan je buren. Er is ook www.spullendelen.nl , als je spullen hebt waar je van af wilt, maar die te goed zijn om weg te gooien. Stekjes, zaailingen en/of tuingereedschap delen of ruilen en nog veel meer kan via www.degroenevinger.net/ruiltuin. En misschien wil je maaltijd aanvullen met openbaar groen, kijk dan eens op: www.plukdestad.nl.

Het delen van een auto is ook populair, bijvoorbeeld via www.toogethr.com; een andere – zeer informatieve – website hiervoor is: www.deelauto.nl.

Zouden we haast onze eigen Bouwsteiger in de Palmstraat nummer 62A vergeten: www.bouwsteiger.nlDeze club leent voor een prikkie klusgereedschap uit, maar je moet dan wel eerst lid worden (een account aanmaken, maar dan in real life). Dit kost je een tientje per jaar en daarvoor krijg je een echte ouderwetse lidmaatschapskaart.