Duurzaam en creatief

Mozaïek van kapotte tegels: duurzaam en creatief Foto: Wilma van den Bruinhorst
Mozaïek van kapotte tegels: duurzaam en creatief
Foto: Wilma van den Bruinhorst

Maskers van wasmiddelflessen, een mozaïek van kapotte tegels, mandjes van fietsbanden, armbanden van vorken of een windgong van sleutels. In het creatief recycleproject van Ludens kan het zomaar worden gefabriceerd.

Door Coby van Geffen

Sinds begin dit jaar doet de buitenschoolse opvang in Wittevrouwen mee aan het project ‘Duurzaamheid door creativiteit’. In het project leren kinderen niet alleen alles over het hergebruik van en respect voor materiaal, door het werken ermee ontwikkelen ze ook hun creativiteit. “Laatst hadden we een zwart-wittafel van oude materialen gemaakt,” vertelt Wilma van den Bruinhorst van Ludens. “Eerst laten we de kinderen nadenken over wat de kleuren bij ze oproepen, dat is op zich al een creatief proces. Daarna proberen ze te bedenken wat ze met die materialen kunnen doen. Het is mooi om in de loop van zo’n traject hun creativiteit te zien groeien.”

Recyclecenter

In het project, waaraan meerdere Europese landen deelnemen, werkt de BSO samen met ROC Midden Nederland. “Het ROC verzorgt workshops voor mensen die al in de kinderopvang werken en heeft een creatief recyclecenter. Dat laatste willen we uiteindelijk ook in BSO De Warmoes realiseren: een recyclecenter waarin we zowel materialen als kennis verzamelen.” Voor het verzamelen van materialen ging de BSO al verbanden aan met verschillende partijen in de wijk. Zo stelt De Utrechtse Spelen oude toneelattributen beschikbaar, verzamelt fietsenmaker Van Meerten oude fietsbanden en spaart het schoonmaakbedrijf van Ludens jerrycans. Het is de bedoeling nog meer ondernemers in de wijk te benaderen.

Samen met de wijk

“Uiteindelijk willen we graag de hele wijk bij het project betrekken. Dus we hopen dat ook ouders en kinderen thuis kijken wat er weg kan en dat bij de Warmoes afgeven. Dat kan echt van alles zijn, zolang het maar schoon is, en het hoeft zeker niet heel te zijn.” Al die spullen krijgen een nieuwe, liefst duurzame bestemming. “Het gaat dus niet om ‘uitgesteld’ afval, het materiaal krijgt echt een andere functie.” Ook creatieve recycle-ideeën zijn welkom.

De gerecyclede materialen gaan óf mee naar huis, of worden uit elkaar gehaald en opnieuw gebruikt. “Maar we maken eerst een foto ter herinnering, dat is voor een kind ook heel echt.”