Klagen helpt!

Dankzij bezwaren van omwonenden veranderde een lelijk dakbouwsel in de Poortstraat in een dakkapel, passend bij de rest van de straat.

1_Poortstraat 42_nov 2011
Poortstraat 42, november 2011. Foto: Johannes Mollerus
1_Poortstraat 42_nov 2012
Poortstraat 42, november 2012. Foto: Marja van der Wees

 

Door Michel Simons

In de wijkkrant van ruim een jaar geleden plaatsten we een ingezonden brief over een dakopbouw. Het was een keurige brief met foto, ingezonden door Johannes Mollerus die zich afvroeg of we dit wel moeten willen. ‘Ik sta ervan te kijken. Wat vinden jullie? Tast dit het straatbeeld niet aan?’

We vonden dat Johannes zich zeer beleefd uitdrukte. Over de redactietafel vlogen forsere termen waarvan ‘akelig aquarium’ nog één van de netste was. De reacties op de brief waren niet mals. Eén inzender verweet ons stemmingmakerij tegen het bouwsel. Dat leidde weer tot maildebatten binnen de redactie. Mag je een wijkbewoner te kijk zetten door zijn dakopbouw ter discussie te laten stellen?

Maar wie schetst onze verbazing als we aan het eind van het afgelopen jaar weer eens naar de opbouw kijken. Het akelige bouwsel is vervangen door een allerschattigst dakkapelletje.

Wat is er gebeurd? Heeft het klagen geholpen? We hebben nagezocht hoe het met de vergunningsaanvragen voor deze verbouwing is gegaan. Voor het pand aan de Poortstraat 42 is op 20 september 2011 een aanvraag ingediend om twee appartementen te mogen bouwen, inclusief twee terrassen en een dakopbouw. Die aanvraag wordt later door de aanvrager ingetrokken, nadat buurtbewoners een ‘zienswijze’ hebben ingediend, ambtelijke taal voor bezwaar maken.

Prachtige gevel

Op 30 november 2011 wordt opnieuw een aanvraag ingediend. De verbouwing tot appartementen inclusief de lelijke opbouw is dan bijna klaar. Ook deze aanvraag wordt na een negatief advies van de bouwinspecteur ingetrokken door de aanvrager. Dat gebeurt in het voorjaar nog een keer, tot in april de vierde aanvraag wordt geweigerd. Er mag niet worden verbouwd en niet gesplitst. Blijkbaar slaat de schrik bij projectontwikkelaar Delfgauw toe, want het pand is immers allang verbouwd. Op 3 september van het vorig jaar volgt een nieuwe aanvraag. Dit keer gaat het onder andere om het ‘wijzigen van entree en dakkapel’. Wijzigen? Formeel was er nog niet eens toestemming voor het bouwen. Maar belangrijker is het resultaat. Een mooie bij de andere huizen passende dakkapel en een prachtige gevel. Zie je wel: klagen helpt en wij blijven foto’s plaatsen van lelijke dakbouwsels.