Keurig gekapt in Wittevrouwen

Hair Budget combineert de nieuwe kapsalon met een wasserette, zonnebank en een beauty- en ontharingssalon. Foto:  Ingrid Mol
Hair Budget combineert de nieuwe kapsalon met een wasserette, zonnebank en een beauty- en ontharingssalon. Foto: Ingrid Mol

 

Wittevrouwen telt wel zes kappers. Dat is niet zo gek, want ze ogen nogal verschillend en richten zich op een heel andere doelgroep. Die varieert van chique Doutzen Kroezen 45+ tot snelle studenten die een knipbeurt combineren met de was.

Door Annet van den Akker

De kapsalon aan Biltstraat 6-8 maakt deel uit van Descansa Schoonheids- en ontspanningscentrum. De sauna zorgt ervoor dat het heerlijk naar eucalyptus ruikt. Op de vloer van de lange kapsalon liggen beige tegels, de muren zijn zonnig ivoor. Ilona Stormbroek, 16 jaar werkzaam bij Marcel en Jasper Haarmode zoals de 45-jarige zaak heette toen deze nog aan de Nachtegaalstraat gevestigd was: “We snijden in plaats van knippen. Dan valt het haar mooier en natuurlijker.” De klant – uit het midden en hoger segment – krijgt altijd een uitgebreide hoofdmassage. Er zijn 11 knipplaatsen en 2 verrukkelijke Shiatsu massagestoelen. “Je hoort onze loungemuziek niet, want de droogkappen staan vrijwel altijd aan. We werken met natuurlijke materialen zoals henna en door de warmte trekt dat goed in. Mooi haar begint bij je hoofdhuid.”

Kappersbloed

Aan de Jan van Galenstraat 95 zit al 47 jaar Van der Weert hairstyling, een degelijke salon, glanzend uitgevoerd in wit en goud met een rood accentje. Bij de ingang staat een grote scheerstoel waar de mannen geknipt worden. “Te veel mensen beginnen een eigen zaak,” vindt Ralph van der Weert. “In drie jaar tijd was er een groei van 8000 naar 18000. Het aantal klanten is er wel, maar ze besteden minder. Veel van die salons worden overgenomen of haken af binnen vier jaar.” Ralph volgde zijn vader Louis op die het vak leerde van Eerents, de oerkapper van Wittevrouwen. Moeder en zusje werken mee in de salon, samen met de vier personeelsleden. Het kappersbloed kruipt waar het niet gaan kan; toen vader Louis twee weken gepensioneerd thuis zat startte hij een nieuwe zaak in De Bilt.

Geen damesdiploma

Kapper Cees ofwel Cees van Berkel knipt al 20 jaar aan de Alexander Numankade 57. Zijn eenmanszaak oogt robuust, met twee grote leren stoelen en gemarmerd zeil op de vloer. Evenals kappers Lex Arendsen en Louis van der Weert leerde hij het vak van Eerents. “Ik ben opgeleid als herenkapper, dus ik heb geen damesdiploma. Klanten van alle leeftijden, van professor tot vuilnisman komen bij mij. ” Radio Veronica zorgt voor de muzikale omlijsting van de vrolijke grappen die Cees debiteert. Aan de wand hangt kleurrijke kunst van een klant en een foto van James Dean. “Daar leek ik vroeger op!” lacht Cees.

Combinatie

De nieuwste loot aan de Wittevrouwenkappersstam is Hair Budget aan Biltstraat 77, de voormalige locatie van Peter Haarmode en open sinds 1 januari. De formule is eigentijds, want eigenaar Omar Zaïd combineert de salon met een wasserette, zonnebank en een beauty- en ontharingssalon. De kapsalon heeft flonkerende zwart marmeren tegels, vijf stoelen, twee medewerkers (en een stagiair) en inderdaad budgetsympathieke prijzen.

Up-to-date

Tien jaar geleden verkaste Michel Arendsen Kappers van de Goedestraat naar het leeggekomen pand van de ABN-AMRO aan de Pieter Nieuwlandstraat 115. Hij nam de zaak 18 jaar geleden over van vader Lex, die het 29 jaar geleden weer overnam van kapper Eerents. De zaak oogt monumentaal, met hoge glanzend witgelakte kasten die de ruimtes handig afscheiden. Er ligt hout op de vloer, er zijn grote armaturen en enorme vazen met witte lelies. Classy vrouwen handelen efficiënt de ontvangst af. De klanten torsen veelal big hair en schudden de keurige krullen bij vertrek. De zaak telt 10 knip- en 16 kleurstoelen (ook voor mannen) en op zaterdag werken alle 12 personeelsleden. “Het iets hogere segment inderdaad”, licht kapster Anneke Spelt toe. “We doen veel met extensions, haar opsteken, bruidjes, we zijn heel up-to-date. Vlechten is nu erg hip.”

Kapsones aan de Blauwkapelseweg: huiselijk en warm. Foto: Annet van den Akker
Kapsones aan de Blauwkapelseweg: huiselijk en warm. Foto: Annet van den Akker

Creativiteit

Sonja Breedveld van Kapsones aan de Blauwkapelseweg 115 richt zich op een heel andere doelgroep: mensen die zich prettig voelen bij een huiselijke, warme sfeer. De oranjerode vitrage biedt toegang tot een inrichting van weleer: eiken dressoirs, buffetkastjes, Perzische tapijtjes, hertjes, potkachels, satijnen draperieën in felle kleuren en een wc met een bril van rode rozen. “We overleggen altijd goed met de klant wat deze wil en of je dat thuis ook voor elkaar krijgt,” vertelt Sonja. “Als ik mijn creativiteit maar een beetje kwijt kan. En de klant er weer kéurig uitziet natuurlijk.”