In de rij voor de kerststal

De levende kerststal in 2011. Foto Rimkje Taylor

Voor veel wijkbewoners is de levende kerststal in Griftsteede op kerstavond de aftrap van kerst. Die traditie dateert al van 1980 toen parkomwonenden in de vroegere kinderboerderij voor het eerst voor zo’n kerststal zorgden.

Door Annet van den Akker

Op kerstavond staan er mensen verkleed als herders en Jozef en Maria in de stal. “Maar de blikvanger is natuurlijk het kindje Jezus”, vertelt Esther Eshuis, al negen jaar beheerder van de Griftsteede. “Dat is een ècht kindje. We hebben al heel wat moeders met baby’s gehad en ook de nodige personeelsleden hebben hier met hun kindje gezeten, jazeker, ik ook! We hebben al verschillende opties voor een baby dit jaar, maar nog geen definitieve toezegging. Het kindje is bij voorkeur tussen vier en zes maanden en ligt in de armen van de moeder of in een kribje. Onze twee koeien Clara en Imkje staan erbij, en dat geldt natuurlijk ook voor ons nieuwe kalfje Olle waar we dan nog een mooi plekje voor moeten vinden. We hebben eigen geiten en schapen en we hebben wel eens een ezeltje geleend van de andere stadsboerderij, dat gaan we dit jaar ook doen. De koeien staan gewoon in hun eigen hok en de herders houden de schapen vast aan een touw, dat zijn ze gewend.”

Poppentheater

Naast de kerststal, die op 24 december tussen 17.00 en 19.00 uur klaar is voor bezoek, zijn er muzikanten en een koor van vrijwilligers die het leuk vinden om kerstliedjes te zingen. In het speelhonk treedt om 17.15 en 18.15 uur Poppentheater Cassiopeia op met de voorstelling ‘De sterkste dat ben ik!’. Er is chocolademelk en glühwein. Esther: “Om kwart voor vijf staan er al aardig wat mensen bij het hek. Op het plein zijn vuurkorven, mensen ontmoeten daar elkaar, en iedereen wenst elkaar goede dagen. Dat is echt en mooi.”