Molukse organisaties willen Museum Maluku open houden


Molukse organisaties dringen aan op een reddingsplan voor het Moluks Museum (MuMa) aan de Biltstraat. Dat bleek op zaterdag 9 juni tijdens een voorlichtingsbijeenkomst. Eind mei werd bekend dat het museum per 1 oktober dicht moet wegens geldgebrek.

 

Blunder
Na de sluiting gaat de archiefcollectie naar het Koninklijk museum voor taal, land en Volkenkunde in Leiden. Voor een groot deel van de museale collectie is het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem benaderd. Het MuMa werd in 1990 geopend dankzij een exploitatiesubsidie van 500 duizend gulden (220 duizend euro). Vijf jaar later kreeg het museum 8 miljoen gulden voor de verzelfstandiging. Het geld werd belegd door Schretlen, de zakenbank van de Rabobank. Door stijgende uitgaven, koerswisselingen en de financiële crisis is er te weinig geld over om open te kunnen blijven.
Polly Roemloes, initiatiefnemer van de actie ‘Houdt MuMa open!‘ (HMO) noemt deze gang van zaken een ‘strategische blunder’.  Volgens Roemloes kan een inzameling onder sponsors van drie ton het museum drie jaar open houden.

Museum bereid tot overleg 
Roemloes is het niet eens met de sluitingsplannen van het museumbestuur. Het HMO wil een doorstart en geen verspreiding van de collecties en wil desnoods naar de rechter.  Het Mumabestuur houdt vooralsnog 1 oktober aan als sluitingsdatum, maar is nu wel bereid om met HMO en anderen rond de tafel te gaan zitten ‘om elk realistisch alternatief te bespreken’.

Landelijke bijeenkomst 30 juni
Houd MuMa Open! zal binnenkort een gesprek hebben met het museumbestuur. Daarvoor zal HMO besprekingen voeren met andere groepen zoals Vrouwen voor Vrede, Kain Salele en de Vereniging van Vrienden om krachten zoveel mogelijk te bundelen. De uitkomst van het gesprek met het museumbestuur zal HMO bekend maken op de grote landelijke bijeenkomst die het op 30 juni wil organiseren in ’t Kruispunt in Twello, waar de Molukse gemeenschap vaker bijeen komt. Reden om voor Twello te kiezen is omdat de zaal daar een veel grotere capaciteit heeft dan het theater in het MuMa.

Facebookpagina van Houdt MuMa open!