Eetbaar groen in Wittevrouwen

Kersenbomen in het Griftpark. Foto: Ingrid Mol

De laatste tijd mogen moestuinen, volkstuinen en stadsboeren zich in een steeds grotere belangstelling verheugen. Maar er is ook veel openbaar groen dat de aandacht verdient. Elma Roelvink heeft zich ten doel gesteld het eetbare gedeelte daarvan onder de aandacht te brengen met haar website Pluk de Stad.

Door Addy de Meij

“Het is niet alleen mijn website, maar een site van ons allemaal,” zal ze als eerste zeggen. Ze vindt het zonde dat er zoveel eetbare bomen en planten in de stad groeien die onbekend zijn en onbenut worden. “Als initiator, projectleider en ontwerper heb ik met en voor bewoners de website ‘Pluk de Stad’ gemaakt. Met ‘Pluk de Stad’ wordt het voor iedereen makkelijk om zelf fruit en noten uit de openbare ruimte te plukken. Veel mensen weten niet wat er groeit en bloeit in het stedelijk gebied. De website wil mensen informeren en stimuleren om de rijkdom aan gezonde, wilde planten die er in de stad is ook te gebruiken. Door zelf te oogsten krijg je bovendien meer oog voor de natuur, vlakbij je eigen straat.” Wat Elma betreft is elke nieuwe boom die in Utrecht wordt geplant van een eetbare soort en gebruiken we het openbaar groen als openbare groentewinkel.

Plukplekken
Hoe werkt Pluk de Stad? “Iedereen die een eetbare struik of boom weet te staan kan die op de site aangeven. Zo voeg je een plukplek toe, waardoor de site steeds rijker wordt. En omgekeerd, als je wilt weten wat er bijvoorbeeld in de maand juni in je omgeving aan eetbaars groeit, kun je dat opzoeken. Er kan gezocht worden per maand of per vrucht/plant.” Zo zijn er 46 zoete kersenbomen in het Griftpark en op de Alexander Numankade staan twee vlierstruiken aangegeven. Van de vlierstruik kun je de bloesem en de bessen gebruiken. Bij de Bleijenburgstraat staan tien krentenboompjes waar op dit moment heerlijke krenten te plukken zijn.

Overvloed
Is het initiatief Pluk de Stad op de een of andere manier gerelateerd aan de economische crisis? “Nee, integendeel,” zegt Elma, “deze site laat zien dat er in zekere zin geen tekorten zijn, maar juist een geweldige overvloed. Daar moet je wel oog voor hebben, en kennis.” Is er geen risico dat mensen als een idioot plukplekken gaan plunderen? “Tot nu toe gaat het heel goed. Maar er is natuurlijk wel een spanningsveld. Als iedereen zich aan de plukregels houdt, kan er niet veel mis. Dit betekent plukken met respect, genoeg voor jezelf, maar niet meer dan nodig is. Bovendien worden er dagelijks eetbare struiken en bomen aan de site toegevoegd, zo ontstaan er steeds meer plukplekken en is er dus steeds meer openbaar voedsel beschikbaar.”

 

De vlierstruik heeft eetbare bloesem. Foto: Elma Roelvink


Guerillagardening

Pluk de Stad roept ook op tot ‘guerillagardening’: plant zelf eetbare planten in de openbare ruimte, tussen de sierplanten of onder de bomen… Wat te denken van een mooie rabarberplant. En waarom zet je geen frambozen in je voortuin. Of zaai je rucola in de plantenbak van de gemeente. Een andere mogelijkheid: maak bij de gemeente kenbaar wat voor eetbare struiken en bomen je graag in je buurt zou willen hebben en doe meteen een suggestie voor een geschikte plek. Of laat de gemeente weten dat je graag zou willen dat als er in de wijk bomen geplant worden, het dan eetbare bomen zijn. In het kader van de ‘guerillagardening’ geeft Elma wel eens een workshop ‘zaadbommetjes maken’: bolletjes klei/aarde gevuld met zaden, die je gemakkelijk ergens kunt achterlaten. Nog een idee: geef bij het wijkbureau aan dat je een stukje openbare grond van de gemeente wilt adopteren met de bedoeling om er eetbare struiken neer te zetten.

Op zondag 24 juni is er op Griftsteede een themamiddag: ‘Voedsel van dichtbij’. Elma geeft daar met een aantal vrijwilligers een doorlopende plukrondleiding door het park. En er is een proeverij van voedsel uit de stad.

Informatie over stadsboeren, guerillagardening, buurtmoestuinen, recepten, kennis van eetbare planten et cetera is te vinden op http://lokaalvoedsel.startpagina.nl.

En natuurlijk op www.plukdestad.nl