Voor leverworst naar slagerij Achterberg

Je kunt het nog zien aan de gevels: in Wittevrouwen had je vroeger minstens op iedere straathoek een winkel. Wat voor winkels waren er zoal? ‘Niet alleen op de hoek had je winkels,’ zegt Wil van Ochten uit de Obrechtstraat. De wijkkrant zoekt haar op.

Door Marja van der Wees
Wil, die woont in de Obrechtstraat, heeft alles wat ze zich herinnert over de winkels al keurig voor me opgeschreven. Ook in het huis van Wil was vroeger bedrijvigheid: haar overgrootouders hadden in de benedenwoning een zaak in woninginrichting, CG van den Berg. Haar grootouders en ouders namen deze zaak achtereenvolgens over. Uiteindelijk stopte haar moeder in 1972 met de zaak.

“Je had alles dicht in de buurt, er waren zelfs zoveel slagers dat mijn moeder me voor de leverworst naar Achterberg stuurde, die zat op de hoek van de Obrecht- en de Bouwstraat. En voor de balkenbrij naar de slager op de hoek van de Biltstraat en de Obrechtstraat, want die was daar het beste. Later zat in dat pand een snackbar en nu zit er Bagels en Beans, de gevel ziet er nog net zo uit als toen. Voor mijn oma moest ik naar slagerij Gras, op de hoek van de Goedestraat en de Bouwstraat, want mijn oma hield van paardenbiefstuk. Gras was een paardenslager.”

“Hier een paar huizen verderop, op nummer 43, had je vroeger IJsfabriek De Sierkan, later Moba-ijs. Er was ook een winkeltje bij, daar stond tante Truus, een klein vrouwtje. Als kind kochten wij daar een ijslolly en als we hem half op hadden gingen we zeggen dat hij naar chloor smaakte (daar maakten ze de ijsmachines mee schoon) en dan kregen we een nieuw ijsje. In de Obrechtstraat had je ook een aantal groothandels, daar was opslag van o.a. koek, frisdranken en granen. Je kunt dat nog zien aan de grote deuren. Later werd dat van het autobedrijf Arijjansen. In een van die panden zat vroeger Pietje Klomp, hij had een groothandel in granen en een winkel in diervoeding. Piet Klomp had een witte keeshond. Toen die dood ging liet hij hem opzetten en kwam hij naast de toonbank te staan. Dat was wel een apart gezicht, als je binnenkwam werd je door zo’n dode hond aangekeken.”

winkel_od_hoek_394Op de hoek Biltstraat/Obrechtstraat hadden ze de beste balkenbrij

Wie kan ons meer vertellen over de vroegere winkeltjes in Wittevrouwen?

Reageer onder dit artikel op onze website www.wijkkrantwittevrouwen.nl of stuur een e-mail naar: redactie@wijkkrantwittevrouwen.nl. Bellen of schrijven kan ook: zie colofon op pagina 4.