Sinds begin dit jaar kun je iedere eerste woensdag van de maand in de Nieuwe Kerk genieten van een heerlijke exotische maaltijd van de Wereldkeuken. Wat is de Wereldkeuken? De wijkkrant ging er op woensdag 7 mei een kijkje nemen.
Op het menu staat die dag Turks. Als ik in de buurt van de Nieuwe Kerk kom aanlopen komt me al een overheerlijke geur tegemoet. Daar wil ik wel van (w)eten! Wilma de Buck van Buurtbel kan er wel het een en ander over vertellen: “De Wereldkeuken is een samenwerking van Buurtbel en Welkom in Utrecht, waarbij buurtgenoten en vluchtelingen elkaar aan tafel ontmoeten. Er wordt gekookt door mensen van Star Lodge.” Frank van Soest van Welkom in Utrecht: “Wij zorgen vanuit Star Lodge voor mensen die willen koken, maar er komen van daaruit ook altijd zo’n twintig mensen mee-eten. De koks vinden het vaak fijn om eens goed te kunnen uitpakken met iets lekkers uit eigen land.”
Op 7 mei is de coördinatie in handen van Annelotte Vonk, zij vervangt Frauke Havinga, die de vaste coördinator is bij de Wereldkeuken. Zij zorgt ervoor dat er voldoende mensen zijn om te helpen op de avond zelf en dat er muziek is. “Daar vragen we altijd mensen uit de wijk voor.” Op deze woensdag is het DJ Rosco uit de Vermeulenstraat die zich met veel plezier uitleeft in het draaien van Turkse en andere muziek. De coördinator is degene die iedereen bij binnenkomst welkom heet, maar ook ‘nog even naar de Jumbo rent als de zonnebloemolie op is’. Tijdens de gezellige en heerlijke maaltijd maak ik kennis met een van de jonge Turkse vrouwen van het kookteam: “Ik vind de Wereldkeuken geweldig, omdat eten, dansen en muziek een zelfde gevoel geven aan ieder mens. Het voelt hier voor mij echt als familie.”
Het eten is inderdaad overheerlijk. Favoriet aan ons stukje tafel was wel de havuçlu yoğurt
Ook een keer smullen bij de Wereldkeuken? De Wereldkeuken is iedere eerste woensdag van de maand en gaat de hele zomer door. Aanmelden: buurtbel@wijkwijzernoordoost.nl.
Recept Havuçlu Yoğurt Mezesi (wortel-yoghurt mezze):
Ingrediënten:
- 2-3 middelgrote wortels (geraspt)
- 1 eetlepel olijfolie of boter
- 1-2 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst)
- 300-400 g Turkse of Griekse yoghurt
- (Optioneel) 1-2 eetlepels mayonaise
- Zout naar smaak
- (Optioneel) verse dille of peterselie voor garnering
Bereiding:
- Wortel bakken: Verhit de olie of boter in een pan. Voeg de geraspte wortel toe en bak 5-7 minuten op middelhoog vuur, tot de wortel zacht is en licht gekaramelliseerd. Laat daarna afkoelen.
- Yoghurtsaus maken: Meng in een kom de yoghurt, knoflook, (eventueel mayonaise), en een snufje zout.
- Combineren: Voeg de afgekoelde wortel toe aan het yoghurtmengsel en roer goed door.
- Serveren: Schep in een schaaltje en garneer met verse kruiden of een drupje olijfolie.
Serveer koud als bijgerecht, bijvoorbeeld met Turks brood of bij gegrild vlees.