Ter hoogte van Veeartsenijstraat 200 zijn onlangs negenhonderd tegels gewipt. Simône Verlaan en Hans Jonkhart, drijvende krachten achter dit initiatief, vertellen er meer over.
Uit onderzoek van Natuur en Milieu blijkt dat de afgelopen vijf jaar het aantal vierkante meters natuur per woonadres in Utrecht met 40% is afgenomen. Werk aan de winkel dus. Hans heeft volgens eigen zeggen ‘ruimte-vingers’ met voorkeur voor tegelwippen, omdat groen iets toevoegt aan je leefomgeving.
Eerder al werd op initiatief van Simône en haar man Marcel een tuin aangelegd op de hoek Bollenhofsestraat/Gildstraat, in plaats van een stenen pleintje. Simône: “Merkbaar is dat het regenwater nu beter wordt opgenomen, in de zomer is het koeler, er is meer biodiversiteit én de buurt heeft er een ontmoetings- en speelplek bij.” Dit bracht Hans op het idee om ook de uitgang van de flat aan de Veeartsenijstraat te vergroenen. Hij legde dit voor aan buurvrouw en tuincoach Simône. Simône: “Afgelopen jaar heb ik een scholing tot tuincoach van de gemeente gevolgd. De (gratis) scholing bestaat uit drie bijeenkomsten. Aan het eind maak je een plan hoe je je (vrijwillige!) functie in gaat vullen en hoe je als tuincoach onderling contact onderhoudt. Ik heb van alles geleerd over tegelwippen, het kiezen van geschikte beplanting, het aanvragen van beschikbare subsidies en natuurlijk ook over het samenwerken met anderen.” Dat samenwerken was een succes: Bo-Ex betaalde de helft van de kosten, de andere helft werd betaald met Groenbonnen en subsidie van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. Op de drie werkdagen maakten vele handen het werk letterlijk licht. Gezamenlijk werden tegels gewipt, zand uitgegraven, aarde gestort, geplant. Een deel van de tegels werd stukgeslagen voor een mozaïekpad naar de achteringang van de flat.
Buren kwamen helpen of brachten koffie, thee, soep, broodjes … Simône en Hans zijn enthousiast over alle support: “We kregen veel bekijks en positieve reacties.” Tegelwippen en vergroenen kan op veel meer plekken: Wittevrouwen stikt van de loze pleintjes en kleine boomspiegels. Tuincoach Simône denkt met je mee, je kunt haar bereiken via simoneverlaan@gmail.com. Zij is ook lid van de Groene Vrouwen van de Buurtbel.