Het Hoogeland

Aan het eind van de Biltstraat zien we een statig pand met daarop in duidelijke letters ‘Het Hoogeland’, rondom ligt het Hogelandse park. Het pand huisvest verschillende kantoren, maar heeft sinds de bouw veel bestemmingen gehad die van invloed waren op de directe omgeving. Een korte geschiedenis.

Willem Ram, uit een Utrechts patriciërsgeslacht, koopt in 1824 op een openbare veiling een flink stuk grond van de gemeente. Het beslaat acht hectare, tussen de Biltstraat en het huidige Wilheminapark. Na goedkeuring van de minister van Oorlog, de grond lag namelijk in ‘verboden kringen’ van Fort De Bilt, werd een ‘klein buiten’ – een buitenhuis, maar het mocht gezien de locatie niet te groot zijn – gebouwd met daaromheen een mooi aangelegde tuin. De statige galerij aan de kant van de Biltstraat vormt de ingang. De zijvleugels en de eerste verdieping zoals we die nu kennen zijn er nog niet, al laat de familie wel na tien jaar het huis vergroten wegens gezinsuitbreiding. De ingang verhuist naar de andere kant. De familie Ram, waarnaar later de Ramstraat is vernoemd, gebruikt het buitenhuis een halve eeuw.

In 1888 koopt de gemeente Het Hogeland (toen nog met één o) terug en wordt het de thuisbasis van het Stedelijk Museum, de straatnaam Museumlaan verwijst hiernaar. Dan worden ook de zijvleugels aangebouwd. De tuin wordt een openbaar park en op de rest van het landgoed komt een villawijk (o.a. de Emmalaan). Het museum blijft daar een paar decennia, tot de gemeente elders het Centraal Museum opricht. Het pand komt vrij maar behoudt deels haar museumbestemming: in 1919 vestigt Staatsbosbeheer haar hoofdkantoor er en opent op de begane grond het Museum van Staatsbosbeheer. In de jaren dertig komt op het pand een tweede verdieping. Het museum blijft er zo’n zestig jaar.

Daarna, we zitten inmiddels in 1977, breekt een onzekere tijd aan voor Het Hoogeland. Een aantal jaar wordt het verhuurd maar het staat ook vaak leeg. Het pand raakt in slechte staat. In 1993 komt er een nieuwe bestemming als de Utrechtse architect Jan van Overhagen het pand koopt, helemaal renoveert en als kantorenpand in gebruik neemt.

Bronnen

www.hethoogelandutrecht.nl

Het Utrechts Archief