Het consultatiebureau

Foto: Eric Westzaan
Fysiek consult blijkt toch het prettigst

Onze wijk kent veel jonge gezinnen en die hebben op zijn minst één ding gemeen: vanaf dat er kinderen worden geboren, gaan zij met regelmaat naar het consultatiebureau. Wittevrouwen huisvest een van de grootste consultatiebureaus van Utrecht.

In het pand van Wijkbureau Noordoost aan de F.C. Dondersstraat is het tijdens spreekuren een komen en gaan van ouders met jonge kinderen. Het consultatiebureau heeft alle kinderen van 0 tot 4 jaar in beeld om groei en ontwikkeling te volgen, legt jeugdarts Laura Tiemersma uit. Ze werkt 24 jaar als jeugdarts in Utrecht, en sinds de opening van het bureau in Noordoost zeven jaar geleden zit ze hier. Ze vindt het een fijne wijk om te werken. Jeugdverpleegkundige Karen Gantevoort-Bals, ook sinds de start werkzaam op deze locatie, beaamt dit. “Met ouders uit deze wijk kun je goed sparren en ze hebben vaak zelf al dingen opgezocht”, legt ze uit. Ook komt bijna iedereen hier opdagen op afspraak. Beide dames werken ook wel eens in andere Utrechtse wijken en zien dat dit per wijk verschilt. 

Als het hier zo makkelijk en snel gaat, is een fysiek consult dan nog van deze tijd? Karen verzekert van wel. Het meten en wegen van kinderen, de fysieke controle, het zien van de motorische ontwikkeling en geven van vaccinaties kunnen niet digitaal. Het consultatiebureau gaat wel met de tijd mee: veel informatie wordt ook digitaal aangeboden, bijvoorbeeld middels webinars. Verder wordt er maatwerk geleverd door te luisteren wat ouders willen. Wanneer ouders het fijn vinden om een consult telefonisch te doen in plaats van fysiek, is dat mogelijk. Maar ouders kunnen het ook juist fijn vinden om live met een verpleegkundige te spreken. 

Het valt beide dames op dat ouders uit deze wijk veel vragen hebben, waarop ze dan vaak zelf al antwoord hebben gezocht via internet, maar dat toch willen checken. Daarnaast zoeken nieuwe ouders vaak bevestiging of ze op de goede weg zijn. Ook daarvoor kunnen ze bij het consultatiebureau terecht. 

Zeker nog van deze tijd dus, het consultatiebureau. Misschien wel juíst, in tijden waarin zo veel op te zoeken is. Real life praten met een deskundige blijkt toch het prettigst.