Jubilea Bombardon en Krakeling

Voor elkaars kinderen zorgen schept een band 
Foto: Leevke Zalm, Bombardon

Ouderparticipatiecrèches De Bombardon en De Krakeling vieren dit jaar allebei een jubileum. De Bombardon bestond op 11 juni 40 jaar, De Krakeling viert op 1 oktober haar 43-jarig bestaan. Al die jaren hebben ouders met elkaar deze vorm van kinderopvang draaiende gehouden.  

“We zijn duurzame organisaties die op eigen kracht en op een eigen wijze, zonder directe inbreng van markt of overheid, draaien”, aldus Aart van de Maas (Krakelaar) en Anneriet Nubé (Bombardonner). “We werken nog min of meer op dezelfde manier. De taken worden onder alle ouders verdeeld, je hebt draaidagen (op de groep) en je hebt commissies waar je in mee werkt. Het is allemaal heel democratisch georganiseerd.”

In die veertig jaren is er veel gebeurd.  Zo is de Krakeling spannend gestart met het kraken van een universiteitsgebouw en is de Bombardon begonnen in huiskamers en een leegstaand klaslokaal. Beiden betrokken na een aantal jaar een eigen pand en konden hun opvang in eigen beheer uitbouwen. Na onzekere tijden zijn ouderparticipatiecrèches in 2015 officieel erkend. Recent hebben de coronaperiode en verhuizingen door de hoge huizenprijzen voor een dip gezorgd, maar de aantallen trekken weer aan. 

Hechte vriendengroepen

Zowel de Bombardon als de Krakeling zijn altijd hechte gemeenschappen van ouders en kinderen geweest. “Het meedoen aan de crèche wordt een deel van je leven en een stuk van je identiteit”, zegt Aart. Het is ook nog eens heel gezellig, met jaarlijkse feesten en kampeerweekenden. “Het voelt soms net als een studentenvereniging voor ouders”, aldus Anneriet. 

Veel oud-Krakelaars en -Bombardonners zetten deze tradities voort. “Samen voor elkaars kinderen zorgen schept een ongelooflijk mooie band, “ zegt ook Jacqueline van Wijngaarden, oud-Bombardonner.  “Je zit allemaal in hetzelfde schuitje met jonge kinderen, je wisselt veel ervaringen uit en leert ontzettend veel van elkaar.” Ze heeft al twintig jaar een hechte vriendinnengroep uit haar Bombardontijd. Ook de kinderen (inmiddels twintigers) hebben er goede vrienden aan overgehouden.

Aart en Anneriet beamen dat er uit alle periodes nog steeds hechte vriendengroepen zijn. Het zou fantastisch zijn als ze allemaal komen op de feestelijke reünies, die in het teken staan van samen mooie herinneringen ophalen. 

Aanmelden reünie De Krakeling: info@kdvdekrakeling.nl