‘Ik verlang naar schoonheid in een wereld die lelijk is’

Kunstenaar en wijkbewoonster Thea Figee: “Ik wil mijn kunst inzetten voor Oekraïne”
Foto: Eric Westzaan

In een hoek van haar atelier ligt een verse prent te drogen, in de kleuren van de Oekraïense vlag. “Als kunstenaar heb ik niet veel geld om te doneren, maar ik kan wel mijn kunst inzetten.” Thea Figee wil de prent graag veilen om de opbrengst aan Giro 555 te geven. Zo kan ze haar gevoel over de oorlog omzetten in iets constructiefs.

Ze wist al vroeg dat ze kunstenaar wilde worden. Als kind zat ze altijd te tekenen. Maar haar ouders vonden dat geen goed beroep: “Daar kun je niet van rondkomen.” Dus werd het een kantoorbaan op haar 16e. Via avondschool en kunstacademie vond ze toch haar stiel. Ze maakt prenten, schilderijen, miniaturen en glaskunst. Haar inspiratie vindt ze in de natuur: “Als kunstenaar zie je meer, je zit altijd door een kadertje te kijken.” Voor Thea is het erg belangrijk om met haar kunst niet afhankelijk te zijn van anderen, zodat ze zelf kan maken wat ze wil. 

“In mijn werk ben ik altijd op zoek naar grenzen; tot waar iets nog mogelijk is.” Dat betekent dan bijvoorbeeld dat ze haar etspers tot het uiterste uitdaagt om het beeld te creëren dat ze voor ogen heeft. Een prent kan er wel vijftig keer onder verdwijnen; laagje voor laagje opbouwend, met gebruik van allerlei structuren om de juiste effecten te verkrijgen. Die materialen vindt ze in dagelijkse voorwerpen en soms zelfs op straat. “Bijvoorbeeld een stukje metaal waar net vaak genoeg een auto overheen gereden is.” Haar glaskunst maakt ze niet zelf, maar in samenwerking met glasblazers. Het is een spannend proces om het beeld dat ze in haar hoofd heeft, gevormd te krijgen in het glas.

Thea ziet haar kunstenaarschap niet als beroep waar je een keer mee stopt, maar als levenswijze. Schilder Theo Wolvecamp zei: “Je bent je hele leven met hetzelfde schilderij bezig.” Voor haar betekent dit citaat een levenslang ontwikkelingsproces in haar werk en verwoordt het haar niet-aflatende inspiratie.

Meer informatie over de veiling van de prent voor Oekraïne.

Rectificatie: in de krant staat de afbeelding de prent verkeerd, verticaal. Deze moet natuurlijk, zoals de Oekraïnse vlag, horizontaal zijn. Onze excuses.

Voor meer informatie (o.a. tentoonstellingen) over het werk van Thea Figee: theafigee.nl.